Ile kilogramow tlenu zawiera stalowa butla o pojemnosci 40 \(\displaystyle{ dm^3}\) jesli gaz znajduje sie w niej pod ciśnieniem 20,26 MPa w temperaturze 17 stopni celsjusza?
prosze bardzo o pomoc
masa tlenu
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
masa tlenu
\(\displaystyle{ T}\): ze stopni Celsjusza zamień na kelwiny
i \(\displaystyle{ p}\): z MPa na hPa.
wstaw dane do równania Clapeyrona
\(\displaystyle{ p \cdot V=n \cdot R \cdot T}\)
\(\displaystyle{ R = 83,1}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ n}\) (ilość moli), potem ze wzoru \(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\)
gdzie \(\displaystyle{ m}\)-masa tlenu , \(\displaystyle{ M}\)-masa 1 mola tlenu, bodajże 16g na mol.
wyznacz \(\displaystyle{ m}\).
i \(\displaystyle{ p}\): z MPa na hPa.
wstaw dane do równania Clapeyrona
\(\displaystyle{ p \cdot V=n \cdot R \cdot T}\)
\(\displaystyle{ R = 83,1}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ n}\) (ilość moli), potem ze wzoru \(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\)
gdzie \(\displaystyle{ m}\)-masa tlenu , \(\displaystyle{ M}\)-masa 1 mola tlenu, bodajże 16g na mol.
wyznacz \(\displaystyle{ m}\).
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
masa tlenu
Nie trzeba ze względu na jednostki, które pojawiają się przy stałej gazowej \(\displaystyle{ R}\) , czyli
\(\displaystyle{ \frac{hPa \cdot dm ^{3} }{mol \cdot K}}\)
\(\displaystyle{ \frac{hPa \cdot dm ^{3} }{mol \cdot K}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
masa tlenu
Chyba że stałą gazową przyjmiemy jako \(\displaystyle{ R=8,314 \frac{J}{mol \cdot K}}\) to wtedy wszystkie parametry w jednostkach podstawowych