masa substancji
masa substancji
oblicz ile gramów chlorku glinu znajduje się w \(\displaystyle{ 0,4dm^3}\) roztworu o stężeniu 10%, jeżeli jego gęstość wynosi 1,09 frac{g}{cm^3}
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
masa substancji
\(\displaystyle{ Obliczmy \ ile \ jest \ chlorku \ glinu \ w \ 1cm ^{3} \ roztworu:\\
100 \% = 1,09\\
10 \% = x\\
x= \frac{10 \cdot 1,09}{100}= 0,109g\\
\\
1dm ^{3}= 1000cm ^{3} \Rightarrow 0,4dm ^{3}= 400cm ^{3}\\
To \ w \ 0,4dm ^{3} \ roztworu \ jest \ 400 \cdot 0,109= 43,6g \ chlorku \ glinu}\)
100 \% = 1,09\\
10 \% = x\\
x= \frac{10 \cdot 1,09}{100}= 0,109g\\
\\
1dm ^{3}= 1000cm ^{3} \Rightarrow 0,4dm ^{3}= 400cm ^{3}\\
To \ w \ 0,4dm ^{3} \ roztworu \ jest \ 400 \cdot 0,109= 43,6g \ chlorku \ glinu}\)