Kinetyka reakcji chemicznej

Awatar użytkownika
rrozz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 sty 2009, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 3 razy

Kinetyka reakcji chemicznej

Post autor: rrozz »

Witam, mam kilka pytań odnośnie równań kinetycznych reakcji chemicznych:
1. Dlaczego przy reakcji drugorzędowej nieoodwracalnej typu: \(\displaystyle{ 2A \rightarrow B+C}\)
piszemy: \(\displaystyle{ \begin{cases} v=k[A]^2\\ v= \frac{d[A]}{dt} \end{cases}}\) z czego mamy \(\displaystyle{ - \frac{d[A]}{dt}=k[A]^2}\)
zamiast \(\displaystyle{ \begin{cases} v=k[A]^2\\ v= \frac{d[A]}{2dt} \end{cases}}\) z czego mamy \(\displaystyle{ - \frac{d[A]}{2dt}=k[A]^2}\)

Chociaż zgodnie z definicją: \(\displaystyle{ v= \frac{dC _{i} }{n _{i}dt }}\)
2. W jakich przypadkach cząsteczkowość reakcji chemicznej jest równa rzędowi zewnętrznemu?
3. Jeżeli są przypadki (a wszak są), że rząd zewnętrzny reakcji jest różny od cząsteczkowości reakcji chemicznej (czyli kiedy wykładniki potęgowe w równaniu kinetycznym są różne od współczynników reakcji chemicznej), w jaki sposób zachowane jest prawo działania mas? Bo przecież równanie na stałą równowagi jest ilorazem iloczynów stężeń produktów podniesionych do potęgi odpowiedniego wykładnika z reakcji chemicznej i stężeń produktów podniesionych do potęgi odpowiedniego wykładnika z reakcji chemicznej. Przykładowo jeżeli \(\displaystyle{ v _{1} =k _{1} [A]^ \alpha \cdot ^ \beta}}\) i \(\displaystyle{ v _{2} =k _{2} [C]^ \pi \cdot [D]^ \sigma}}\)dla reakcji \(\displaystyle{ aA+bB \Leftrightarrow cC+dD}\) to dlaczego \(\displaystyle{ \frac{k _{1} }{ k_{2} }= \frac{[C]^c \cdot [D]^d}{[A]^a \cdot ^b}}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{k _{1} }{ k_{2} }= \frac{[C]^ \pi \cdot [D]^ \sigma}{[A]^ \alpha \cdot ^ \beta }}\)
ODPOWIEDZ