Mamy r-r kw.octowego 80% o gęstości 1,06 g/ml.Nalezy sporzadzic 0,02 mol/dm3 w kolbce 50 ml. Wykonaj potrzebne obliczenia.
Dzieki za pomoc
Wykonaj potrzebne obliczenia.
Wykonaj potrzebne obliczenia.
Cp = 80%
d = 1,06 g/ml3 = 1060 g/dm3
Cmol = 0,02 mol/dm3
V0 = 50 ml = 0,05 l = 0,05 dm3
(V*d/M)/V = V*d/V*M = d/M = C (stezenie molowe roztworu 80%)
Dalej mozna metoda na krzyz co jest juz proste.
Pozdrawiam, GNicz
d = 1,06 g/ml3 = 1060 g/dm3
Cmol = 0,02 mol/dm3
V0 = 50 ml = 0,05 l = 0,05 dm3
(V*d/M)/V = V*d/V*M = d/M = C (stezenie molowe roztworu 80%)
Dalej mozna metoda na krzyz co jest juz proste.
Pozdrawiam, GNicz