Stężenie molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:46
- Płeć: Kobieta
Stężenie molowe
Ile dm3 HCl o stężeniu 0,1- mola można sporzadzić mając do dyspozycji 22,4 dm3 HCl w warunkach normalnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Stężenie molowe
\(\displaystyle{ HCl}\) jest gazem i mamy go 1 mol
Zatem \(\displaystyle{ C _{m}= \frac{n}{V}}\)
Stąd \(\displaystyle{ V= \frac{n}{Cm}}\)
U ciebie \(\displaystyle{ Cm=0,1}\) a \(\displaystyle{ n=1}\)
Zatem \(\displaystyle{ C _{m}= \frac{n}{V}}\)
Stąd \(\displaystyle{ V= \frac{n}{Cm}}\)
U ciebie \(\displaystyle{ Cm=0,1}\) a \(\displaystyle{ n=1}\)