Oblicz wzór węglowodoru o masie cząsteczkowej jeżeli w reakcji spalania \(\displaystyle{ 2,5g}\) tego węglowodoru otrzymano \(\displaystyle{ 7,7g CO_2}\) [ \(\displaystyle{ 100u}\) ; \(\displaystyle{ m_O=16u}\)]
i prosiłbym o sprawdzenie poniższych reakcji
\(\displaystyle{ C_4H_6 + 2H_2 \rightarrow C_4H_{10}\\
C_2H_2 + HBr \rightarrow C_2H_3Br}\)
- jak to strukturalnie i jakie nazwy noszą produkty
Obliczanie wzoru węglowodoru
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
Obliczanie wzoru węglowodoru
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 17:22 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Obliczanie wzoru węglowodoru
1. Rozumiem że 100u to ta masa cząsteczkowa
\(\displaystyle{ C_xH_y \\
100u=12x+y}\)
Zauważ że z jednego mola \(\displaystyle{ C_xH_y}\) zawsze powstanie w wyniku spalania \(\displaystyle{ xCO_2}\)
Łatwo zatem ułożyć proporcję stechiometryczną
2. Sumarycznie reakcje poprawnie, cięzko tu o wzory strukturalne, zważ że w pierwszym masz węglowodór nasycony wiec nazwę łatwo ustalisz, w drugim do nasycenia jeszcze mu troche brakuje)
\(\displaystyle{ C_xH_y \\
100u=12x+y}\)
Zauważ że z jednego mola \(\displaystyle{ C_xH_y}\) zawsze powstanie w wyniku spalania \(\displaystyle{ xCO_2}\)
Łatwo zatem ułożyć proporcję stechiometryczną
2. Sumarycznie reakcje poprawnie, cięzko tu o wzory strukturalne, zważ że w pierwszym masz węglowodór nasycony wiec nazwę łatwo ustalisz, w drugim do nasycenia jeszcze mu troche brakuje)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
Obliczanie wzoru węglowodoru
Czyli mam rozumieć, że dobrze są rozpisane reakcje ? Jak nie to prosiłbym o poprawę.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy