Alkeny,alkany,alkiny

bernbern
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 lut 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wołomin

Alkeny,alkany,alkiny

Post autor: bernbern »

Gdyby mógłby ktoś mi to rozwiązać oraz wytłumaczyć jak to się robi ( chodzi mi dokładnie o POLIMERYZACJE i ADDYCJE)

1.CH2=CH-CH3 + Br2--->...
2.\(\displaystyle{ CH\equiv C}\)-CH3 + ... ---> CH2-CH-CH3
| |
Cl Cl - Cl'e są pod CH2 i CH
po stronie produktów
3.\(\displaystyle{ CH\equiv C}\)-CH2-CH3+H2 +... --->CH2+CH-CH2-CH2-CH3
4.Ch2=CH2 + HBr ---> ...
5.CaC2 + H2O ---> ...
6.n[CH2=CH-CH3]---->...

W 6 przykładzie nad strzłką T.p,kat.
Expertexis21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lut 2011, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława

Alkeny,alkany,alkiny

Post autor: Expertexis21 »

H
1.CH2=CH-CH3 + Br2--->Br-CH2-C-CH3
Br

2.CHequiv C-CH3 + 2HCL ---> CH2-CH-CH3

H
4.Ch2=CH2 + HBr ---> H-C-CH3
Br


Przepraszam że nie całość resztę dopiszę jutro podajże 3 podpunkty ::))UWAGA H i Br są przy wolnym węglu
ODPOWIEDZ