mam takie zadanka jesli ktos da rade luknac do nich bede wdzieczna!! Chemie mialam troche dawno i nie pamietam za bardzo jak sie takie zadanka robi:)
1) Oblicz, ile:
a) moli; b) gramow; c) czasteczek; d) dm3 wodoru wydzieli sie w reakcji 7,2 g magnezu z kwasem fosforowym(V).
2) Oblicz stezenie procentowe nasyconego roztworu substancji, wiedzac, ze jej rozpuszczalnosc wynosi 16g.
3) Oblicz stezenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 1g substancji w 10g wody
4) Oblicz, ile gramow AgNo3 nalezy rozpuscic w wodzie w celu otrzymania 200cm3 roztworu o stezeniu 0,002 mol/dm3.
roztwory,stezenia molowe, procentowe
roztwory,stezenia molowe, procentowe
Zadanie 1
Reakcja jest następująca: Mg+2H3PO4---->Mg3(PO4)2+3H2
a)Mole
Obliczamy ile moli to 7,2 g Mg
n=m/M
gdzie: n--to liczba moli, m--to masa substancji, M--to masa molowa tej substancji
n=7,2g/24g/mol=3,3mola
1mol Mg----3mole H2
3,3molaMg----x
x=9,9mola H2
b) 7,2g Mg------x
24g Mg-------6gH2
x=1,8gH2
c)Niestety jakoś nie moge sobie przypomnieć jak to zrobić
d) 7,2g Mg------x dm^3
24gMg-------22,4 dm^3------->to liczba Avogadro
x=6,72 dm^3
Zadanie 3
Należy zastosować wzór na stężenie procentowe, gdzie po podstawieniu mamy:
Cp=1g/11g*100%
Cp=3,09%
Zadanie 4
M=170g
V=0,2 dm^3
Cm=0,002 mol/dm^3
Cm=m/M*V
po przekształceniu
m=C*M*V
m=0,068 g/mol
Reakcja jest następująca: Mg+2H3PO4---->Mg3(PO4)2+3H2
a)Mole
Obliczamy ile moli to 7,2 g Mg
n=m/M
gdzie: n--to liczba moli, m--to masa substancji, M--to masa molowa tej substancji
n=7,2g/24g/mol=3,3mola
1mol Mg----3mole H2
3,3molaMg----x
x=9,9mola H2
b) 7,2g Mg------x
24g Mg-------6gH2
x=1,8gH2
c)Niestety jakoś nie moge sobie przypomnieć jak to zrobić
d) 7,2g Mg------x dm^3
24gMg-------22,4 dm^3------->to liczba Avogadro
x=6,72 dm^3
Zadanie 3
Należy zastosować wzór na stężenie procentowe, gdzie po podstawieniu mamy:
Cp=1g/11g*100%
Cp=3,09%
Zadanie 4
M=170g
V=0,2 dm^3
Cm=0,002 mol/dm^3
Cm=m/M*V
po przekształceniu
m=C*M*V
m=0,068 g/mol
roztwory,stezenia molowe, procentowe
witam mam do zrobienia takie zadania a pani nam kompletnie nie wytlumaczyla jak je zrobic;/
zad1.
Oblicz rozpuszczalnośc substancji A, jeżeli stężenie jej nasyconego roztworu wynosi 25%
zad2.
Oblicz stężenie molowe roztworu otrzymanego przez zmieszanie 200cm3 2-molowego roztworu kwasu solnego i 400cm3(szesciennych) wody.
zad3.
Ile gramow 12- i 6-procenotwego roztworu H2SO4 należy zmieszać, aby przygotować 400g 8-proc. roztworu tego kwasu?
zad4.
Oblicz stężenie molowe 20-procenotwego roztworu NaOH o gęstości =1,20 g/cm3
zad5.
Oblicz, ile cm3 2-molowego roztworu HNO3 należy zużyć do zobojętnienia 11,2g KOH
zad6
Oblicz ile dm3 0,02-molowego roztworu H2SO4 potrzeba do całkowietego zobojętnienia roztworu zawierającego 0,37g Ca(OH)2 i 0,28g KOH
zad1.
Oblicz rozpuszczalnośc substancji A, jeżeli stężenie jej nasyconego roztworu wynosi 25%
zad2.
Oblicz stężenie molowe roztworu otrzymanego przez zmieszanie 200cm3 2-molowego roztworu kwasu solnego i 400cm3(szesciennych) wody.
zad3.
Ile gramow 12- i 6-procenotwego roztworu H2SO4 należy zmieszać, aby przygotować 400g 8-proc. roztworu tego kwasu?
zad4.
Oblicz stężenie molowe 20-procenotwego roztworu NaOH o gęstości =1,20 g/cm3
zad5.
Oblicz, ile cm3 2-molowego roztworu HNO3 należy zużyć do zobojętnienia 11,2g KOH
zad6
Oblicz ile dm3 0,02-molowego roztworu H2SO4 potrzeba do całkowietego zobojętnienia roztworu zawierającego 0,37g Ca(OH)2 i 0,28g KOH