potrzebuje pomocy!!Rozwiazalam inne zadania ale mecze sie jeszcze nad 2 chyba jestem za ciemna aby je zrobic!!!Byłabym wdzieczna za pomoc z gory dziekuje!!!!
1; Obliczyć steżenie procentowe 1.21 molowego[mol*dm3-]roztworu chlorku sodu o gestosci 1,08g*cm-3
2:Obliczyc wartość pH roztworu mocnej zasady dwuwodorotlenowej o stężeniu 0,00005 mol*dm-3
Dobra poradzilam sobie z pierwszym zadankiem...ale nie jestem pewna czy jest oki moglby ktos looknac i zobaczyc czy jest dobrze???
Cp= Cmol*M*100%podzielic przez D
(masa molowa 58,4)
koncowy wynik wyszedl mi ze jest to roztwor 5.84%
Temat poprawiłam, proszę zapoznać się z zasadami nazywania tematów/ariadna
Stężenie molowe&pH-zadania
Stężenie molowe&pH-zadania
Ostatnio zmieniony 19 lis 2006, o 14:51 przez Carmel, łącznie zmieniany 1 raz.
Stężenie molowe&pH-zadania
To dobrze...przynajmniej jedna...a nie wiesz może jak zdrobic drugie???mony pisze:Pierwsz e chyba dobrze roziwązane
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 18:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 1 raz
Stężenie molowe&pH-zadania
niestety nie znam sie na pH, ale ciesze sie ze pomogłam
Pozdro ;*
[ Dodano: 19 Listopad 2006, 14:17 ]
pH równe 5 chyba, mam takie samo zadanko w książce i w odpowiedziach mam tak napisane ale rozwiązania brak.
POMOGŁAM??
Pozdro ;*
[ Dodano: 19 Listopad 2006, 14:17 ]
pH równe 5 chyba, mam takie samo zadanko w książce i w odpowiedziach mam tak napisane ale rozwiązania brak.
POMOGŁAM??
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Stężenie molowe&pH-zadania
2)
W zadaniu drugim mamy zasadę dwuwodorotlenową!
\(\displaystyle{ C_{z}=0,00005\frac{mol}{dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=2C_{z}=0,0001\frac{mol}{dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ pOH=-log([OH^{-}])=-log(0,0001)=4}\)
\(\displaystyle{ pH=14-pOH=14-4=10}\)
mony, jak mocna zasada mogłaby mieć \(\displaystyle{ pH=5}\)?
W zadaniu drugim mamy zasadę dwuwodorotlenową!
\(\displaystyle{ C_{z}=0,00005\frac{mol}{dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=2C_{z}=0,0001\frac{mol}{dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ pOH=-log([OH^{-}])=-log(0,0001)=4}\)
\(\displaystyle{ pH=14-pOH=14-4=10}\)
mony, jak mocna zasada mogłaby mieć \(\displaystyle{ pH=5}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 23 lis 2006, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Prudnik
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Stężenie molowe&pH-zadania
jak rozwiązać zadanie:
Jakie jest stężenie jonów wodorotlenkowych w roztworze, którego pH=9,5?
doszłam do zapisu pOH=-log[OH-] czyli 4,5=-log[OH-] nie wiem jak to rozwiązać. z góry dzięki za pomoc:)
[ Dodano: 31 Grudzień 2006, 18:45 ]
już wiem, rozwiązałam to.
Jakie jest stężenie jonów wodorotlenkowych w roztworze, którego pH=9,5?
doszłam do zapisu pOH=-log[OH-] czyli 4,5=-log[OH-] nie wiem jak to rozwiązać. z góry dzięki za pomoc:)
[ Dodano: 31 Grudzień 2006, 18:45 ]
już wiem, rozwiązałam to.