Kartkówka o alkanach alkenach i alkynach.Wytłumaczcie.

uczenmilionpiecset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Kartkówka o alkanach alkenach i alkynach.Wytłumaczcie.

Post autor: uczenmilionpiecset »

Witam mam pojutrze kartkówkę z Chemii i muszę dostać 4 mam na dzień dzisiejszy 1,1,4 oceny i chce to poprawic . A więc znam dobrze teorie i wgl ale:
Powiedzcie czy dobrze robie to:

Spalanie heksanu calk. , połcałk. i niecałk...
Wzór to \(\displaystyle{ C_{6}}\)\(\displaystyle{ H_{14}}\)

więc całk. C6H14+O2---> CO2+H20 (tutaj niewiem jak to uzupełnic tymi duzymi cyframi przed liczbami)


dalej umiem ale nie wiem czy dobrze.

połcalk. C6H14+02--> 6CO+7H2 2O

NIECAŁKOWITE C6H14+O2----> 6C+7H2 2O


dalej czego nie rozumiem to zadanie typu:

1.Napisz wzory sumaryczne i nazwy alkanów których masy cząsteczkowe wynoszą:

a)86u
b)128u


Proszę o pomoc. Dziękuje.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Kartkówka o alkanach alkenach i alkynach.Wytłumaczcie.

Post autor: bakala12 »

Spalanie całkowite:
\(\displaystyle{ 2C_{6}H_{14}+19O_{2} \Rightarrow 12CO_{2}+14H_{2}O}\)
Półspalanie:
\(\displaystyle{ 2C_{6}H_{14}+13O_{2} \Rightarrow 12CO+14H_{2}O}\)
Spalanie niecałkowite:
\(\displaystyle{ 2C_{6}H_{14}+7O_{2} \Rightarrow 12C+14H_{2}O}\)

Ogólnie najpierw dobierasz węgiel, potem wodór a na końcu tlen. Gdyby przy tlenie wyszło coś z ułamkiem mnożysz razy 2.

2a
Wzór ogólny alkanu to \(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+2}}\)
alkenu\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n}}\)
alkinu\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n-2}}\)

Liczysz masę "ogólnego wzoru " i przyrównujesz ją do wartości z zadania
\(\displaystyle{ 12n+2n+2=86}\)
\(\displaystyle{ n=6}\)
b w ten sam sposób
uczenmilionpiecset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Kartkówka o alkanach alkenach i alkynach.Wytłumaczcie.

Post autor: uczenmilionpiecset »

1.czyli w skrócie mówiąc musi byc tyle samo wszystkiego po prawej i po lewej stronie. A nie mozna zrobić tak tylko aby dopasowac prawą stronę do lewej czy tak ja ty tylko to zrobiłeś?

Ogarnołem.

2.b
u=128

CnH2n+2=128u

12un+1u*2n+2=128u

12un+2un+2u=128u
14un=128u

n=9,14 odp. nie ma takiego czegos


Dziękuje bardzo za wytłumaczenie.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Kartkówka o alkanach alkenach i alkynach.Wytłumaczcie.

Post autor: bakala12 »

Jak byś dwójki nie zgubił to by ci wyszło
uczenmilionpiecset
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Kartkówka o alkanach alkenach i alkynach.Wytłumaczcie.

Post autor: uczenmilionpiecset »

aha czyli 8 to będzie po heksanie coś (nie mam tego w podstawie programowej.)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Kartkówka o alkanach alkenach i alkynach.Wytłumaczcie.

Post autor: bakala12 »

oktan
ODPOWIEDZ