Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących reakcji: (niektóre mogą nie zachodzić)
1) bezwodnik propionowy + 2 mole hydroksyloaminy
2) chlorek malonylu + 4 mole N-metyloaniliny
3) chlorek benzoilu + octan sodu
4) bezwodnik bursztynowy + 1 mol etanolu
5) bezwodnik ftalowy + 1 mol alkoholu benzylowego
6) chlorek acetylu + fenol + 1 mol dimetyloaniliny
7) chlorek kwasu adypinowego + 2 mole dimetylokadmu
8) chlorek wasu chlorooctowego + amoniak (nadmiar)
9) aldehyd benzoesowy + bezwodnik propionowy wobec propionianu sodowego, potem hyrdoliza
10) anizol + bezwodnik bursztynowy wobec AlCl3
Udało mi się zrobić tyle samemu, dalej nie wiem co:
Reakcje pochodnych kwasów karboksylowych
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Reakcje pochodnych kwasów karboksylowych
1) bezwodnik propionowy + 2 mole hydroksyloaminy
to straszne ale nie wiem,byc moze nie zachodzi
2) chlorek malonylu + 4 mole N-metyloaniliny
podwojna amonoliza masz ok
3) chlorek benzoilu + octan sodu
powstanie bezwodnik benzoesowo-octowy i NaCl
4) bezwodnik bursztynowy + 1 mol etanolu
masz ok
5) bezwodnik ftalowy + 1 mol alkoholu benzylowego
zgubiles dwie grupy karbonylowe,zauwaz ze to tak samo jak w 4)
6) chlorek acetylu + fenol + 1 mol dimetyloaniliny
powstanie octan fenylu,i chlorowodorek N,N-dimetyloaniliniowy
7) chlorek kwasu adypinowego + 2 mole dimetylokadmu
powstanie 2,6-oktanodion i teoretycznie chlorek metylokadmu
pamietaj ze jesli kwas jest dikarboksylowy winno sie mowic formalnie dichlorek kwasu adypinowego,bursztynowego,itp...
8) chlorek wasu chlorooctowego + amoniak (nadmiar)
to co narysowales to fosgen czyli dichlorek kwasu weglowego
chlorek kwas chlorooctowy ma wzor ClCH2-C(=O)Cl
fosgen z nadmiarem amoniaku da mocznik i chlorek amonu
chlorek kwasu chlorooctowego da amid kwasu 2-aminooctowego,ale nie wiem czy pierwsza reaguje gr.halokarbonylowa czy sn2 na weglu alfa
9) aldehyd benzoesowy + bezwodnik propionowy wobec propionianu sodowego, potem hyrdoliza
kondensacja Perkina powstanie bezwodnik cynamonowo-propanowy,
Ph-CH=CH-C(=O)-O-C(=O)CH2-CH3
ktory shyrolizowany da kwas cynamonowy(bo to wlasnie o niego chodzi)
10) anizol + bezwodnik bursztynowy wobec AlCl3
w orto i para nastapi acylowanie(para moze byc glowny ze wzgledow sterycznych),powstana cosie ktorych nie narysuje ale moge je nazwac
kwas 4-(2-metoksyfenylo)-4-oksobutanowy
kwas 4-(4-metoksyfenylo-4-oksobutanowy
gg:6669068
to straszne ale nie wiem,byc moze nie zachodzi
2) chlorek malonylu + 4 mole N-metyloaniliny
podwojna amonoliza masz ok
3) chlorek benzoilu + octan sodu
powstanie bezwodnik benzoesowo-octowy i NaCl
4) bezwodnik bursztynowy + 1 mol etanolu
masz ok
5) bezwodnik ftalowy + 1 mol alkoholu benzylowego
zgubiles dwie grupy karbonylowe,zauwaz ze to tak samo jak w 4)
6) chlorek acetylu + fenol + 1 mol dimetyloaniliny
powstanie octan fenylu,i chlorowodorek N,N-dimetyloaniliniowy
7) chlorek kwasu adypinowego + 2 mole dimetylokadmu
powstanie 2,6-oktanodion i teoretycznie chlorek metylokadmu
pamietaj ze jesli kwas jest dikarboksylowy winno sie mowic formalnie dichlorek kwasu adypinowego,bursztynowego,itp...
8) chlorek wasu chlorooctowego + amoniak (nadmiar)
to co narysowales to fosgen czyli dichlorek kwasu weglowego
chlorek kwas chlorooctowy ma wzor ClCH2-C(=O)Cl
fosgen z nadmiarem amoniaku da mocznik i chlorek amonu
chlorek kwasu chlorooctowego da amid kwasu 2-aminooctowego,ale nie wiem czy pierwsza reaguje gr.halokarbonylowa czy sn2 na weglu alfa
9) aldehyd benzoesowy + bezwodnik propionowy wobec propionianu sodowego, potem hyrdoliza
kondensacja Perkina powstanie bezwodnik cynamonowo-propanowy,
Ph-CH=CH-C(=O)-O-C(=O)CH2-CH3
ktory shyrolizowany da kwas cynamonowy(bo to wlasnie o niego chodzi)
10) anizol + bezwodnik bursztynowy wobec AlCl3
w orto i para nastapi acylowanie(para moze byc glowny ze wzgledow sterycznych),powstana cosie ktorych nie narysuje ale moge je nazwac
kwas 4-(2-metoksyfenylo)-4-oksobutanowy
kwas 4-(4-metoksyfenylo-4-oksobutanowy
gg:6669068