Obliczanie atomów
Obliczanie atomów
Oblicz ile jest atomów w 5cm sześciennych rtęci, jeżeli gęstość jej wynosi 13,5g/cm sześcienny.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Obliczanie atomów
Najpierw obliczasz masę rtęci:
\(\displaystyle{ d =\frac{m}{V}}\)
\(\displaystyle{ m = d \cdot V = 13,5 \cdot 5 =67,5 [g]}\)
Teraz musisz obliczyć liczbę moli
\(\displaystyle{ n = \frac{m}{M}=\frac{67,5}{200,59} \approx 0,34 [mol]}\)
Teraz pozostało już tylko wyliczyć liczbę atomów, mnożąc liczbę moli przez liczbę Avogadra:
\(\displaystyle{ x = n \cdot 6,023 \cdot 10^{23} \approx 2,05 * 10^{23}}\)
\(\displaystyle{ d =\frac{m}{V}}\)
\(\displaystyle{ m = d \cdot V = 13,5 \cdot 5 =67,5 [g]}\)
Teraz musisz obliczyć liczbę moli
\(\displaystyle{ n = \frac{m}{M}=\frac{67,5}{200,59} \approx 0,34 [mol]}\)
Teraz pozostało już tylko wyliczyć liczbę atomów, mnożąc liczbę moli przez liczbę Avogadra:
\(\displaystyle{ x = n \cdot 6,023 \cdot 10^{23} \approx 2,05 * 10^{23}}\)