W ilu molach dwutlenku węgla (COdwa) jest zawarte tyle samo

nuska9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 paź 2010, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SPYCHOWO

W ilu molach dwutlenku węgla (COdwa) jest zawarte tyle samo

Post autor: nuska9 »

W ilu molach dwutlenku węgla (COdwa) jest zawarte tyle samo tlenu, co w 14g tlenku węgla(CO)?
jaityle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 sty 2010, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podkarpacie

W ilu molach dwutlenku węgla (COdwa) jest zawarte tyle samo

Post autor: jaityle »

M CO= 12+16=28
w 28g CO- 16g O
w 14 g - x
x= 8 g

w x molach CO2- 8 g O
w 1 molu - 32g
x= 0,25mola
ODPOWIEDZ