Do przygotowania 150g 25% roztworu soli użyto substancji w 5 % zanieczyszczonej. Ile gramów takiej substancji użyto?
Proszę o obliczenia i wytłumaczenie tego zadania.
Stężenie procentowe roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:46
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Stężenie procentowe roztworu
Najpierw obliczasz masę substancji czystej użytej do rozpuszczania:
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=\frac{C_{p}m_{r}}{100}=\frac{150\cdot 25}{100}=37,5[g]}\)
Ta masa stanowi 95% substancji rozpuszczonej, trzeba policzyć teraz całość z proporcji:
95% - 37,5[g]
100% - x
\(\displaystyle{ x = \frac{37,5\cdot 100}{95} \approx 39,47[g]}\)
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=\frac{C_{p}m_{r}}{100}=\frac{150\cdot 25}{100}=37,5[g]}\)
Ta masa stanowi 95% substancji rozpuszczonej, trzeba policzyć teraz całość z proporcji:
95% - 37,5[g]
100% - x
\(\displaystyle{ x = \frac{37,5\cdot 100}{95} \approx 39,47[g]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
Stężenie procentowe roztworu
Bardzo prosze o pomoc w zadaniu.
Do 120g 10% roztworu dodano 30g wody. Oblicz stężenie procentowe po rozcieńczeniu.
Do 120g 10% roztworu dodano 30g wody. Oblicz stężenie procentowe po rozcieńczeniu.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe roztworu
Wykorzystaj fakt że przy rozcieńczaniu ilość substancji rozpuszczonej nie zmienia się. Czyli przed i po jest taka sama
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
Stężenie procentowe roztworu
Dzieki za odpowiedz ale za nic nie wiem jak to zrobic. Jest moze na to jakiś wzór? Czy coś takiego bo siedze nad tym od godziny i nie mam pojecia jak zrobic to zadanie.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe roztworu
- skoro nie zmienia się to dobrze byłoby ją wyliczyć.
- pytanie pomocnicze po wyliczeniu: a co się zmienia w wyniku rozcieńczania?
- pytanie pomocnicze po wyliczeniu: a co się zmienia w wyniku rozcieńczania?