okres połowicznego rozpadu
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 maja 2010, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
okres połowicznego rozpadu
okres połowicznego rozpadu Ac 225 wynosi 10 dni. oblicz ,jaka częśc próbki aktynu o masie 1g NIE ulegnie rozpadowi po 100dniach
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
okres połowicznego rozpadu
W ciągu 100dni nastąpi \(\displaystyle{ 100:10=10}\) rozpadów
Zatem rozpadnie się \(\displaystyle{ 1 \cdot (\frac{1}{2})^{10}g}\) aktynu
Nie ulegnie rozpadowi \(\displaystyle{ 1-[1 \cdot (\frac{1}{2})^{10}]g}\) aktynu
Teraz wypada policzyć ile to jest
Zatem rozpadnie się \(\displaystyle{ 1 \cdot (\frac{1}{2})^{10}g}\) aktynu
Nie ulegnie rozpadowi \(\displaystyle{ 1-[1 \cdot (\frac{1}{2})^{10}]g}\) aktynu
Teraz wypada policzyć ile to jest