jeszcze te przykłady mi zostały i właśnie nie wiem jak je zrobić:
a) \(\displaystyle{ 3,01 \cdot 10 ^{23} czasteczek ZnO}\)
b) \(\displaystyle{ 5,6 dm ^{3} SO _{2}}\)
przykładowe zadanie:
\(\displaystyle{ 3,4 g NH _{3}}\)
\(\displaystyle{ M _{NH _{3} } =14 +3 \cdot 1=17 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ 1 mol - 17g}\)
\(\displaystyle{ x - 3,4g}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3,4g}{17g}=0,2 mola}\)
\(\displaystyle{ 1 mol - 22,4 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 1 mol - x}\)
\(\displaystyle{ x= 22,4 \cdot 1=22,4dm ^{3}}\)
ile to moli
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 11:48
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
ile to moli
Czy 1 mol cząsteczek to nie jest przypadkiem \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\)cząsteczek?
Jeśli tak, to przykład pierwszy wygląda następujaco:
\(\displaystyle{ x}\) moli to \(\displaystyle{ 3,01 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ ZnO}\)
\(\displaystyle{ 1}\) mol to \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ ZnO}\)
lub, jak kto woli \(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) to masa w gramach, \(\displaystyle{ M}\) to masa molowa, a \(\displaystyle{ n}\) to liczba moli.
W każdym bądź razie \(\displaystyle{ 3,01 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) mola ZnO.
Drugi przykłąd jest bardzo podobny:
albo \(\displaystyle{ n= \frac{V}{V _{mol} } = \frac{5,6 dm ^{3} }{22,4 dm ^{3} } = 0,25}\)
albo układamy proporcję:
\(\displaystyle{ x}\) moli to \(\displaystyle{ 5,6 sm ^{3}}\) \(\displaystyle{ SO _{2}}\)
\(\displaystyle{ 1}\) mol to \(\displaystyle{ 22,4 dm ^{3}}\) \(\displaystyle{ SO _{2}}\)
Jeśli tak, to przykład pierwszy wygląda następujaco:
\(\displaystyle{ x}\) moli to \(\displaystyle{ 3,01 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ ZnO}\)
\(\displaystyle{ 1}\) mol to \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ ZnO}\)
lub, jak kto woli \(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) to masa w gramach, \(\displaystyle{ M}\) to masa molowa, a \(\displaystyle{ n}\) to liczba moli.
W każdym bądź razie \(\displaystyle{ 3,01 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) mola ZnO.
Drugi przykłąd jest bardzo podobny:
albo \(\displaystyle{ n= \frac{V}{V _{mol} } = \frac{5,6 dm ^{3} }{22,4 dm ^{3} } = 0,25}\)
albo układamy proporcję:
\(\displaystyle{ x}\) moli to \(\displaystyle{ 5,6 sm ^{3}}\) \(\displaystyle{ SO _{2}}\)
\(\displaystyle{ 1}\) mol to \(\displaystyle{ 22,4 dm ^{3}}\) \(\displaystyle{ SO _{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
ile to moli
Prosze o rozwiazanie tego zadania. Z góry badzo dziekuje.
W jakiej objętości 8 - molowego roztworu znajdują sie 2 mole substancji?
W jakiej objętości 8 - molowego roztworu znajdują sie 2 mole substancji?