Stężenie procentowe...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 174
- Podziękował: 1 raz
Stężenie procentowe...
Mama poleciła Ani aby przygotowała 5l (\(\displaystyle{ 5dm^{3}}\)) 0,6% zalewy do kiszenia ogórków. Pomóż Ani wyliczyć ile powinna użyć g. soli kamiennej i wody w celu przygotowania tej zalewy.
Nie czaję tego. Dodam że w klasie stosujemy taki wzór na stężenie: \(\displaystyle{ C_p=\frac{m_s}{m_r} \cdot 100 \%}\) tzn. \(\displaystyle{ m_s}\) - masa substancji, \(\displaystyle{ m_r}\) - masa roztworu.
Nie czaję tego. Dodam że w klasie stosujemy taki wzór na stężenie: \(\displaystyle{ C_p=\frac{m_s}{m_r} \cdot 100 \%}\) tzn. \(\displaystyle{ m_s}\) - masa substancji, \(\displaystyle{ m_r}\) - masa roztworu.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2010, o 21:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Stężenie procentowe...
Żeby to dokładnie zrobić, musiałbyś znać ciężar właściwy soli , ale chyba nie o to chodziło układającemu zadanie. Chyba chodziło o przygotowanie 5kg=5000g roztworu.
W 1000g roztworu 0.6% mamy 0.6*0.01*1000g soli, czyli 6g soli. Zatem w 5000 g roztworu jest 30g soli.
W 1000g roztworu 0.6% mamy 0.6*0.01*1000g soli, czyli 6g soli. Zatem w 5000 g roztworu jest 30g soli.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 174
- Podziękował: 1 raz
Stężenie procentowe...
Nie pani wziełą to z jakiegoś zeszytu ćwiczen chyba. Może to się przyda bo znalazłem: ( przyjmij że gęstość roztworu wynosi 1g / cm3 ) plz pomożcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 20:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 174
- Podziękował: 1 raz
Stężenie procentowe...
Ale to musi by koniecznie obliczenie ile potrzebuje soli i wody a nie przygotowanie 5000g roztworu. napiszcie mi w 1 poście rozwiązanie tego zadania. jak bd ok to mogę wysłać sms 3,66
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe...
Zapewne przy tak słabym roztworze można pominąć zmianę gęstości i gęstość końcowego roztworu przyjąc jako gęstość wody.
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Stężenie procentowe...
\(\displaystyle{ C_p = \frac{m_s}{m_r} \cdot 100 \% \\Sqrabyk pisze:Ale to musi by koniecznie obliczenie ile potrzebuje soli i wody a nie przygotowanie 5000g roztworu. napiszcie mi w 1 poście rozwiązanie tego zadania. jak bd ok to mogę wysłać sms 3,66
m_r \cdot C_p = m_s \cdot 100 \% \\
m_s = \frac{ m_r \cdot C_p }{100 \% }= \frac{ 5000g \cdot 0,6\%}{100 \%}= \frac{3000g}{100} =30g}\)
Stężenie procentowe...
Bardzo prosze o rozwiązanie mi tego zadania . Z góry dziękuje =o)
Ile gramów wody i ile gramów 35% roztworu nalezy zmieszac aby otrzymac 200g rotworu 15%.
Ile gramów wody i ile gramów 35% roztworu nalezy zmieszac aby otrzymac 200g rotworu 15%.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe...
dziękuje za podpowiedz ale czy moglabym prosic o rozwiazanie mi tego zadania na tej stronie ?
Stężenie procentowe...
yhy ... myslalam ze moge u liczyc na pomoc .. nie mam pojecia jak sie to rozwiazuje .. pierwszy raz mam doczynienia z chemia
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe...
Nie rozumiem. Jak ktoś ma pierwszy raz do czynienia z chemia to na pewno nie zaczyna od roztworów i stężeńtycia508 pisze:yhy ... myslalam ze moge u liczyc na pomoc .. nie mam pojecia jak sie to rozwiazuje .. pierwszy raz mam doczynienia z chemia