Obliczanie składu izotopowego

Reamider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Obliczanie składu izotopowego

Post autor: Reamider »

Mam 3 zadania :
1.Oblicz zawartość % dwóch izotopów baru jeśli masa atomowa baru wynosi 108,1 a jeden z izotopów ma w jądrze 5 a drugi 6 neutronów.
2.Masa atomowa inu wynosi 114,9u.Izotop zawierający w jądrze o 2 mniej stanowi 4,29% mieszaniny.Podaj liczby masowe obu izotopów inu.
3.Chlor jest mieszaniną dwóch izotopów
\(\displaystyle{ \frac{35}{17}Cl}\) i \(\displaystyle{ \frac{37}{17}Cl}\).Oblicz skład % izotopów chloru.

NIE TRZEBA TYCH ZADAŃ ROZWIĄZYWAĆ. Mam jutro z tego kartkówkę więc proszę żeby mi ktoś wytlumaczył jak się to robi.
Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Obliczanie składu izotopowego

Post autor: Inkwizytor »

Reamider pisze:Mam 3 zadania :
1.Oblicz zawartość % dwóch izotopów baru jeśli masa atomowa baru wynosi 108,1 a jeden z izotopów ma w jądrze 5 a drugi 6 neutronów.
Dane do poprawki. Jak na tak ciężki pierwiastek, coś licho tych neutronów
Poza tym bar ma masę atomową 137,327u
Reamider pisze: 3.Chlor jest mieszaniną dwóch izotopów
\(\displaystyle{ \frac{35}{17}Cl}\) i \(\displaystyle{ \frac{37}{17}Cl}\).Oblicz skład % izotopów chloru.
Najpierw poprawimy zapis \(\displaystyle{ ^{35}_{17}Cl \ \ ^{37}_{17}Cl}\)
Masa atomowa chloru: 35,453u i została obliczona na podstawie wzoru na średnią ważoną.

\(\displaystyle{ 35,453= \frac{35 \cdot p_1 + 37 \cdot p_2}{100 \%} \\
p_1 +p_2 = 100 \%}\)


2 równania, 2 niewiadome więc da się rozwiązać. \(\displaystyle{ p_1}\) i \(\displaystyle{ p_2}\) są zawartościami procentowymi izotopów.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010, o 07:41 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Obliczanie składu izotopowego

Post autor: bakala12 »

W pierwszym pewnie chodziło o to
Oblicz zawartość % dwóch izotopów boru jeśli masa atomowa boru wynosi 10,81 a jeden z izotopów ma w jądrze 5 a drugi 6 neutronów.
Skorzystaj ze wzoru podanego wyżej
ODPOWIEDZ