stężenie procentowe...
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
stężenie procentowe...
Jak zrobić 5% stężenie gliceryny gdy posiadam 30g buteleczkę 86% gliceryny???
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
stężenie procentowe...
\(\displaystyle{ 0,86 \cdot 30g=25,8g}\) - tyle jest w butelce gliceryny
3\(\displaystyle{ 0-25,8=4,2g}\) - tyle jest w butelce innego płynu (wody?)
Ma być tak, że \(\displaystyle{ 25,8g=5%}\) a \(\displaystyle{ x=95%}\) (x to ilość tego innego płynu -wody?),czyli budujesz proporcję
\(\displaystyle{ \frac{25,8}{x}=\frac{5}{95} \\
x=\frac{25,8\cdot 95}{5} \\
x=490,2g}\)
Ale już w butelce masz \(\displaystyle{ 4,2g}\) więc trzeba dolać \(\displaystyle{ 490,2-4,2=486g}\) tego innego płynu.
3\(\displaystyle{ 0-25,8=4,2g}\) - tyle jest w butelce innego płynu (wody?)
Ma być tak, że \(\displaystyle{ 25,8g=5%}\) a \(\displaystyle{ x=95%}\) (x to ilość tego innego płynu -wody?),czyli budujesz proporcję
\(\displaystyle{ \frac{25,8}{x}=\frac{5}{95} \\
x=\frac{25,8\cdot 95}{5} \\
x=490,2g}\)
Ale już w butelce masz \(\displaystyle{ 4,2g}\) więc trzeba dolać \(\displaystyle{ 490,2-4,2=486g}\) tego innego płynu.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2010, o 12:12 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
stężenie procentowe...
Można też skorzystać ze schematu krzyżowego, a potem z proporcji.
\(\displaystyle{ 5-0=5}\)
\(\displaystyle{ 86-5=81}\)
Mamy zmieszać roztwory w w stosunku masowym \(\displaystyle{ 5:81}\)
Mamy z proporcji
\(\displaystyle{ 30g-5}\)
\(\displaystyle{ x g-81}\)
\(\displaystyle{ x=486g}\)
\(\displaystyle{ 5-0=5}\)
\(\displaystyle{ 86-5=81}\)
Mamy zmieszać roztwory w w stosunku masowym \(\displaystyle{ 5:81}\)
Mamy z proporcji
\(\displaystyle{ 30g-5}\)
\(\displaystyle{ x g-81}\)
\(\displaystyle{ x=486g}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
stężenie procentowe...
... -s113.html - Czy tam są dobre obliczenia??? Bardzo proszę o sprawdzenie!!!