hybrydyzacja

woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

hybrydyzacja

Post autor: woznyadam »

Witam,
czy moglby mi ktos wyjasnic na czym polega hybrydyzacja sp2? oraz hybrydyzacje sp3 w czasteczce metanu? jutro mam poprawe sprawdzianu bo calej klasie sie nie udal i wlasnie nie wiem jak to by napisac. bylbym bardzo wdzieczny za pomoc
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

hybrydyzacja

Post autor: bolo »

Jak masz parę na \(\displaystyle{ s}\) oraz jeden elektron na \(\displaystyle{ p}\), to przy stanie wzbudzonym jeden z elektronów z \(\displaystyle{ s}\) przeskakuje na kolejny orbital \(\displaystyle{ p}\) (zgodnie z regułą Hunda), następuje hybrydyzacja i powstają 3 orbitale typu \(\displaystyle{ sp^{2}}\). Analogicznie sprawa wygląda dla \(\displaystyle{ sp^{3}}\).
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

hybrydyzacja

Post autor: woznyadam »

bolo pisze:Jak masz parę na \(\displaystyle{ s}\) oraz jeden elektron na \(\displaystyle{ p}\), to przy stanie wzbudzonym jeden z elektronów z \(\displaystyle{ s}\) przeskakuje na kolejny orbital \(\displaystyle{ p}\) (zgodnie z regułą Hunda), następuje hybrydyzacja i powstają 3 orbitale typu \(\displaystyle{ sp^{2}}\). Analogicznie sprawa wygląda dla \(\displaystyle{ sp^{3}}\).

Czyli najlepiej w skrócie napisać tak?
Hybrydyzacja \(\displaystyle{ sp^{2}}\) polega na tym ze jest jedna para elektronow na \(\displaystyle{ s}\) oraz jeden elekton na \(\displaystyle{ p}\). To przy stanie wzbudzonym jeden z elektronów z \(\displaystyle{ s}\) przeskakuje na kolejny orbital \(\displaystyle{ p}\) i tak następuje hybrydyzacja i powstają 3 orbitale typu \(\displaystyle{ sp^{2}}\).

Hybrydyzacja \(\displaystyle{ sp^{3}}\) polega na tym ze sa trzy elektrony na \(\displaystyle{ s}\) oraz jeden elekton na \(\displaystyle{ p}\). To przy stanie wzbudzonym jeden z elektronów z \(\displaystyle{ s}\) przeskakuje na kolejny orbital \(\displaystyle{ p}\) i tak następuje hybrydyzacja i powstają 4 orbitale typu \(\displaystyle{ sp^{3}}\).



czy jezeli tak napisze bedzie dobrze?;D
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

hybrydyzacja

Post autor: bolo »

Tak nie do końca. Przy \(\displaystyle{ sp^{3}}\) masz błąd rzeczowy, na orbitalu \(\displaystyle{ s}\) mogą być co najwyżej 2 elektrony, 2 już były na różnych orbitalach \(\displaystyle{ p}\). Moment przeskoczenia z \(\displaystyle{ s}\) na \(\displaystyle{ p}\) jest właśnie wzbudzeniem, następnie operacja (hybrydyzacja) mająca na celu ujednolicenie energii i kształtu na "nowych" orbitalach - zhybrydyzowanych.
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

hybrydyzacja

Post autor: woznyadam »

Hybrydyzacja \(\displaystyle{ sp^{3}}\) polega na tym ze jest para elektronow na \(\displaystyle{ s}\) oraz jedna para elektonow na \(\displaystyle{ p}\). To przy stanie wzbudzonym jeden z elektronów z \(\displaystyle{ s}\) przeskakuje na kolejny orbital \(\displaystyle{ p}\) i tak następuje hybrydyzacja i powstają 4 orbitale typu \(\displaystyle{ sp^{3}}\).

czy tak bedzie dobrze? jak by to najlepiej napisac?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

hybrydyzacja

Post autor: bolo »

Na \(\displaystyle{ p}\) nie było pary, tylko były dwa oddzielnie (reguła Hunda). Zobacz rysunek poniżej, może się nieco rozjaśni:

Neecze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 paź 2006, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń, UMK
Pomógł: 1 raz

hybrydyzacja

Post autor: Neecze »

Hybrydyzacja (sp� czy sp� czy jakakolwiek inna) jest zabiegiem czysto matematycznym polegająca na "wymieszaniu" ze sobą pewnych orbitali. W przypadku hybrydyzacji sp� wymieszają się ze sobą 1 orbital s i 3 orbitale p - i powstają w wyniku tego "myślowego" procesu cztery nowe, zhybrydyzonwane orbitale.

Hybrydyzacja to nie jest coś rzeczywistego, coś co istnieje na prawdę. To tylko model służący do pisu rzeczywsitości.
No bo jak w najprostszy sposób wyjaśnić taką a nie inną geometrię cząsteczki metanu, \(\displaystyle{ CH_{4}}\)? Można poglądowo za pomoca hybrydyzacji. Co nie znaczy, że nie można inaczej

Pozdrawiam
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

hybrydyzacja

Post autor: woznyadam »

dziekuje za pomoc
jonsior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:24
Płeć: Kobieta

hybrydyzacja

Post autor: jonsior »

Mam pytanie jak wyglądać będzie hybrydyzacja w przypadku cząsteczki CO3-? ja doszłam do tego:
l el wal.= 4+3*6+1=23
l. wol.p.el= 1/2 *23-4*3-0= 11,5-12~0 ??
l.p= 0+3+0=3 czyli hybrydyzacja sp2?
w praktyce jest gorzej bo nie chce mi się nic zgrać.
Prosiłabym o pomoc w tym przypadku:) przepraszam jeśli mam gdzieś błędy w obliczeniach.
ODPOWIEDZ