IZOTOPY
Podaj liczbę z,p,e,n,N,ładunek jądra, liczbe porządkową dla
a) ^107Ag, ^109Ag
b) ^107Ag^+
c) ^32S^2-
PROSZE BARDZO O POMOC
rozwiazanie powinno wygladac tak:
z=
p=
e=
N=
ł.j.=
l. porząd.=
ZNAK ^ OZNACZA, ŻE LICZBA LUB ZNAK JEST NA GÓRZE
izotopy podaj liczbe z,p,e,n,N itd.
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
izotopy podaj liczbe z,p,e,n,N itd.
Jakbyś mógł to naucz się używać Latex-a. I używaj pełnych nazw, nie każdy wie o co Ci chodzi z tymi literkami.
a) Liczba porządkowa=liczba protonów=liczba elektronów=ładunki jądra (ze znakiem +) - odczytaj z układu okresowego
liczba masowa tak samo, liczba neutronów=liczba masowa-liczba protonów
b) wszystko tak jak w a), poza tym, że jest o 1 elektron mniej niż powinno być
c) jak wyżej, ale są 2 elektrony więcej niz powinno być
a) Liczba porządkowa=liczba protonów=liczba elektronów=ładunki jądra (ze znakiem +) - odczytaj z układu okresowego
liczba masowa tak samo, liczba neutronów=liczba masowa-liczba protonów
b) wszystko tak jak w a), poza tym, że jest o 1 elektron mniej niż powinno być
c) jak wyżej, ale są 2 elektrony więcej niz powinno być