1)Stężenie soli w Morzu Martwym wynosi 24%. Oblicz ile gramów soli można otrzymać po odparowaniu 1 litra (dm3) wody z tego morza (d wody morskiej = 1,2g/cm3).
2)Stężenie nasyconego roztworu azotanu (V) sodu w temperaturze 30oC wynosi 50%. Oblicz rozpuszczalność tej soli w podanej temperaturze.
3)Wrzucając metal do wody, można otrzymać:
4)Prawidłowo i bezpiecznie można rozcieńczyć wodą stężony kwas:
5)Reakcja zobojętnienia (neutralizacji) polega na reakcji jonów OH- z jonami H+. Jest to reakcja:
6)Soli kwasu beztlenowego nie można otrzymać w reakcji:
Stężenia, sole, kwasy i zasady
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 maja 2010, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Stężenia, sole, kwasy i zasady
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 16:45 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Stężenia, sole, kwasy i zasady
1) Najpierw zamień \(\displaystyle{ dm ^{3}}\) na \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) i podstaw to do wzoru \(\displaystyle{ d= \frac{m}{V}}\), przekształć i gotowe
3) jest tylko jeden rodzaj takiej reakcji:
metal (aktywny) + woda \(\displaystyle{ \rightarrow}\) wodorotlenek + wodór
4) "by nie zniszczyć swej urody wlewaj zawsze kwas do wody"
daj więcej informacji co do punktu 5
6) tlenku kwasowego i zasady lub tlenku kwasowego i tlenku metalu
3) jest tylko jeden rodzaj takiej reakcji:
metal (aktywny) + woda \(\displaystyle{ \rightarrow}\) wodorotlenek + wodór
4) "by nie zniszczyć swej urody wlewaj zawsze kwas do wody"
daj więcej informacji co do punktu 5
6) tlenku kwasowego i zasady lub tlenku kwasowego i tlenku metalu
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 12 maja 2010, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Stężenia, sole, kwasy i zasady
Reakcja zobojętnienia (neutralizacji) polega na reakcji jonów OH- z jonami H+. Jest to reakcja:
a)kwasów z zasadami;
b)wodorotlenków z tlenkami kwasowymi;
c)soli z kwasami;
d)soli z zasadami.
Soli kwasu beztlenowego nie można otrzymać w reakcji:
a)kwasu z metalem;
b)metalu z niemetalem;
c)tlenku metalu z tlenkiem niemetalu;
d)tlenku metalu z kwasem.
i dzieki za tamte:)
a)kwasów z zasadami;
b)wodorotlenków z tlenkami kwasowymi;
c)soli z kwasami;
d)soli z zasadami.
Soli kwasu beztlenowego nie można otrzymać w reakcji:
a)kwasu z metalem;
b)metalu z niemetalem;
c)tlenku metalu z tlenkiem niemetalu;
d)tlenku metalu z kwasem.
i dzieki za tamte:)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Stężenia, sole, kwasy i zasady
Oczywiście że c) zastanów się dlaczegoSoli kwasu beztlenowego nie można otrzymać w reakcji:
Wpisz sobie w google i maszReakcja zobojętnienia
Zakładamy, że \(\displaystyle{ mr=100g}\)2)Stężenie nasyconego roztworu azotanu (V) sodu w temperaturze 30oC wynosi 50%. Oblicz rozpuszczalność tej soli w podanej temperaturze.
Wtedy \(\displaystyle{ ms=50g}\) i \(\displaystyle{ mw=50g}\)
Gdzie mw to masa wody w roztworze.
Liczymy z proporcji
50g substancji-50g wody
x g substancji- 100g wody