Witam was, Potrzebuję pomocy i mam nadzieje ze ją uzyskam. Mam kilka zadań do zrozumienia ( nie zrobienia, bo i tak będę musiał je zrobić na zaliczeniu ).
Zad. 1
Podać wszystkie możliwe liczby kwantowe dla głównej liczby kwantowej n = 3. Ile maksymalnie elektronów może znajdować się na 3-ciej powłoce elektronowej.
Jeśli dobrze rozumiem to będzie to coś takiego ?? Proszę o skorygowanie błędów.
n=1 -> l=0 m=0 s=-1/2,1/2
n=2 -> l=0,1 m=-1,0,1 s=-1/2,1,2
n=3 -> l=0,1,2 m=-2,-1,0,1,2 s=-1/2,1/2
Zad 2.
Podać zespół liczb kwantowych właściwych dla następujących orbitali: 5s,4p,7d,5f
No i tutaj nie wiem w ogóle co zrobić, dla mnie to, to samo zadanie co wyżej. Proszę o radę.
Zad 3.
Napisać strukturę elektronową atomów pierwiastków o następujących liczbach atomowych. Z = 9, Z = 24 i Z =36 oraz na ich podstawie określić położenie pierwiastków w układzie okresowym (grupa, podgrupa, okres). Podać również strukturę elektronową jonów tych pierwiastków.
Wiem jak się to rozpisuje np. Z=9 1s2,2s2,2p5 No dobra ale jak określć grupę oraz okres ? tylko na podstawie tych danych. Oraz najważniejsze o co chodzi z tymi jonami ? Jak to się rozpisuje dla jonów ?
Zad 4.
Podać konfigurację elektronową atomów (5B) w stanie podstawowym oraz w stanie wzbudzonym (5B*). Jakie cząsteczki związków chemicznych może utworzyć bor w tych stanach - podać przykłady i uzasadnić. Do jakiego typu hybrydyzacji zalicza się się ten proces oraz podać jego mechanizm. ( wiem ze zadania jeszcze miały zamiast Boru np. węgiel albo Brom nie wiem czy to jakieś znaczenie ma bo kompletnie nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu. )
Proszę was raz jeszcze o pomoc. Jestem na Akademii Morskiej na mechanice i szczerze mówiąc nie wiem po co mi jest to potrzebne...
Liczby kwantowe,Liczby kwantowe właściwe,konfiguracja elekt.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Liczby kwantowe,Liczby kwantowe właściwe,konfiguracja elekt.
1) Maksymalna liczba elektronów na n-tej powłoce to \(\displaystyle{ 2n^2}\)
2) 5s oznacza piąta powłoka (więc \(\displaystyle{ n=5}\)), podpowłoka typu s czyli \(\displaystyle{ l=0}\) dla \(\displaystyle{ l=0}\) mamy \(\displaystyle{ m=0}\) i \(\displaystyle{ s= \pm \frac{1}{2}}\)
Spróbuj teraz dla pozostałych
Wazne by pamiętać że liczby kwantowe służą do opisu stanów energetycznych elektronów w danym atomie. Wartości \(\displaystyle{ s= \pm \frac{1}{2}}\) są przypisane każdemu orbitalowi czyli każdej wartości m
-- 19 cze 2010, o 12:58 --
3) okres to wartość najwyższej głownej liczby kwantowej występującej w konfiguracji elektronowej
Co do grupy to myślę że powinno byc pomocne. Jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości to sie odezwij.
Co do jonów to musisz zlokalizować pierwiastek i wiedzieć jakie jony występują. Tzn. czy kationy czy aniony i jaka wartość ładunku wtedy w konfiguracji elektronowej dokładasz lub odejmujesz odpowiednią liczbę elektronów.
2) 5s oznacza piąta powłoka (więc \(\displaystyle{ n=5}\)), podpowłoka typu s czyli \(\displaystyle{ l=0}\) dla \(\displaystyle{ l=0}\) mamy \(\displaystyle{ m=0}\) i \(\displaystyle{ s= \pm \frac{1}{2}}\)
Spróbuj teraz dla pozostałych
Wazne by pamiętać że liczby kwantowe służą do opisu stanów energetycznych elektronów w danym atomie. Wartości \(\displaystyle{ s= \pm \frac{1}{2}}\) są przypisane każdemu orbitalowi czyli każdej wartości m
-- 19 cze 2010, o 12:58 --
3) okres to wartość najwyższej głownej liczby kwantowej występującej w konfiguracji elektronowej
Co do grupy to myślę że powinno byc pomocne. Jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości to sie odezwij.
Co do jonów to musisz zlokalizować pierwiastek i wiedzieć jakie jony występują. Tzn. czy kationy czy aniony i jaka wartość ładunku wtedy w konfiguracji elektronowej dokładasz lub odejmujesz odpowiednią liczbę elektronów.