Witam, mam problem z tym zadaniem.
Oblicz, ile gramów wody należy dodać do 100cm3 kwasu siarkoweg(VI) o stężeniu 70% i gęstości 1,6g/cm3, aby otrzymać kwas siarkowy(VI) o stężeniu ok. 37%.
Z góry dzięki za pomoc.
Problem ze stężeniem %
-
- Użytkownik
- Posty: 429
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Takla Makan
- Pomógł: 92 razy
Problem ze stężeniem %
1. zamieniasz \(\displaystyle{ cm^3}\) na gramy korzystając z gęstości, czyli:
\(\displaystyle{ m_{r1}= 100 cm^3 \cdot 1.6 \frac{g}{cm^3} = 160 g}\)
2. wyznaczasz ile gram kwasu masz w tych \(\displaystyle{ 160 g}\) roztworu:
\(\displaystyle{ m_{k1}= \frac{70 g \cdot 160 g}{100g} = 112g}\)
masz już zatem \(\displaystyle{ m_{w1}=160g-112g =48 g}\) wody
3. kwas ma być 37%, czyli na 100g roztworu ma przypadać 37g kwasu, więc na te 37g kwasu ma przypadać 63 gramy wody, skoro tak, to na 112g kwasu z roztworu pierwszego ma przypadać (z proporcji): \(\displaystyle{ m_{w2}=\frac{112g\cdot 63 g}{37g} \approx 190,7 g}\). Ponieważ masz już 48g wody, to potrzebujesz jeszcze: \(\displaystyle{ 190,7g- 48g =142,7g}\) wody.
\(\displaystyle{ m_{r1}= 100 cm^3 \cdot 1.6 \frac{g}{cm^3} = 160 g}\)
2. wyznaczasz ile gram kwasu masz w tych \(\displaystyle{ 160 g}\) roztworu:
\(\displaystyle{ m_{k1}= \frac{70 g \cdot 160 g}{100g} = 112g}\)
masz już zatem \(\displaystyle{ m_{w1}=160g-112g =48 g}\) wody
3. kwas ma być 37%, czyli na 100g roztworu ma przypadać 37g kwasu, więc na te 37g kwasu ma przypadać 63 gramy wody, skoro tak, to na 112g kwasu z roztworu pierwszego ma przypadać (z proporcji): \(\displaystyle{ m_{w2}=\frac{112g\cdot 63 g}{37g} \approx 190,7 g}\). Ponieważ masz już 48g wody, to potrzebujesz jeszcze: \(\displaystyle{ 190,7g- 48g =142,7g}\) wody.