Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 34 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono go do stężenia 20%?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
trzeba najpierw ze wzoru na Cp wyliczyc ile bylo substancji, potem ta sama substancje postawic do wzoru z
\(\displaystyle{ 20 \% = \frac{masa \ substancji}{x}}\) --> Stad wyliczyc "x"
\(\displaystyle{ 20 \% = \frac{masa \ substancji}{x}}\) --> Stad wyliczyc "x"
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 34 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
Możesz mi podać sam wynik? Bo chcę wiedzieć, czy dobrze liczę.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 34 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
Tyle to mi nie wychodzi, tylko jakieś 125. Mogę Cię prosić o bardziej szczegółowe rozpisanie zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
I to podałem.koRnflakes pisze:Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono go do stężenia 20%?
Może Ty nie to ?
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 34 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
I właśnie tyle odparowano.
Ale 500 - 375 = 125 i myślałem, że podajesz ile pozostało roztworu.
Ale 500 - 375 = 125 i myślałem, że podajesz ile pozostało roztworu.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 18:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 34 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
No tak... Nie odjęłam i zaczęłam panikować. Już wszystko jest jasne, dzięki wielkie.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ile wody odparowano z 500g 5% roztworu, jeśli zagęszczono...
Można nie wyliczać masy substancji po drodze i też to obliczyćsushi pisze:trzeba najpierw ze wzoru na Cp wyliczyc ile bylo substancji, potem ta sama substancje postawic do wzoru z
\(\displaystyle{ 20 \% = \frac{masa \ substancji}{x}}\) --> Stad wyliczyc "x"