stężenie procentowe kwasu

matifcb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 kwie 2006, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BDG
Podziękował: 17 razy

stężenie procentowe kwasu

Post autor: matifcb »

jakie będę mieć stężenie % jeżeli wziąłem 200ml kwasu siarkowego VI 95% i zalałem 1800ml wody destylowanej. Mam teraz nowy roztwór 2litrowy (2000ml) i nie wiem jakie ma stężenie. Dziękuje za pomoc
izi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 27 maja 2010, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

stężenie procentowe kwasu

Post autor: izi »

Jeśli woda destylowana ma stężenie = 0, to cały roztwór będzie miał 10%.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

stężenie procentowe kwasu

Post autor: Inkwizytor »

Korzystaj z zasady że PRZY ROZCIEŃCZANIU ilość substancji rozpuszczonej nie zmienia się \(\displaystyle{ (n_1=n_2)}\) czyli \(\displaystyle{ C_1V_1 = C_2V_2}\)
ODPOWIEDZ