sprawdzenie zadań z moli

pawelk3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

sprawdzenie zadań z moli

Post autor: pawelk3k »

Muszę was poprosić o sprawdzenie zadań z moli duklanie obliczanie masy molowej.
1.Ile atomu tlenu znajduje się w 3 molach wody?
1 mol \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ H _{2} O - 6,02 * 10 ^{23}}\)
3 mole \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ H _{2} O}\) - x atomów
x= \(\displaystyle{ \frac{6,02 * 10 ^{23} }{1}}\)
x = 18,06

2. Ile gramów azotu mieści się w 25 molach amoniaku?\(\displaystyle{ NH _{3}}\) \(\displaystyle{ }\)
1 mol \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) 14+3*1 =17g
25 moli \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) x g
x= \(\displaystyle{ \frac{425}{1}}\)
x = 425
Oraz mam jeszcze jedną prośbę mógł by mi ktoś wytłumaczyć poniższe zadania ?
1. Oblicz masę związków
a) \(\displaystyle{ Ca (OH)_{2}}\)
b) \(\displaystyle{ H_{3}}\) \(\displaystyle{ PO_{4}}\)
c) \(\displaystyle{ Fe_{2}}\) \(\displaystyle{ (SO_{4}}\) \(\displaystyle{ )_{3}}\)
d) \(\displaystyle{ kMnO _{4}}\)
2. Oblicz ile atomów tlenu znajduje się w 3 molach tlenku siarki 3.
\(\displaystyle{ Fe 2 HCL}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ Fe CL_{2}}\) \(\displaystyle{ H_{2}}\)

Za sprawdzenie oraz obliczenie z góry thx.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

sprawdzenie zadań z moli

Post autor: bakala12 »

pawelk3k pisze: 2. Oblicz ile atomów tlenu znajduje się w 3 molach tlenku siarki 3.
\(\displaystyle{ Fe 2 HCL}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ Fe CL_{2}}\) \(\displaystyle{ H_{2}}\)

Za sprawdzenie oraz obliczenie z góry thx.
A podaj mi wzór takiego tlenku bo ja takiego nie znam
pawelk3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

sprawdzenie zadań z moli

Post autor: pawelk3k »

również nie znam miałem tylko tyle zapisane. Mógłbyś sprawdzić zad i zrobić 1 ?-- 26 maja 2010, 19:02 --Zrobiłem zad. 1 którego nie potrafiłem proszę o sprawdzenie

a) \(\displaystyle{ Ca(OH) _{2}}\) = 40 + 2*16 + 2*1 = 74
b) \(\displaystyle{ H _{3} Po _{4}}\) = 3*1+31+4*16=98
c) \(\displaystyle{ Fe _{2} (So _{4} ) _{3}}\) = 2*55+3*32+4*16*3 = 110+96+192 = 398
d) \(\displaystyle{ kMnO _{4}}\) = 39+55+4*16 = 158
nie jestem pewien co do podpunktu c.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

sprawdzenie zadań z moli

Post autor: bakala12 »

wszystko ok ale w c powinno wyjść o jeden więcej bo żelazo ma masę 56 a nie 55

-- 27 maja 2010, o 14:31 --
pawelk3k pisze:
2. Ile gramów azotu mieści się w 25 molach amoniaku?\(\displaystyle{ NH _{3}}\) \(\displaystyle{ }\)
1 mol \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) 14+3*1 =17g
25 moli \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) x g
x= \(\displaystyle{ \frac{425}{1}}\)
x = 425

Tu jest błąd poszukaj ( zła proporcja)-- 27 maja 2010, o 14:32 --a i wcześniej w pierwszym powinno być \(\displaystyle{ 18,06 \cdot 10 ^{23}}\)
ODPOWIEDZ