Stężenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Starachowice
Stężenie procentowe
Karolina zrobiła napój z sokiem malinowym, o stężeniu 10%. Po spożyciu 0,5 litra napoju dolała 0,5 litra wody i otrzymała napój o stężeniu 8,75%. Ile litrów wody, a ile soku użyła do sporządzenia napoju?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, o 13:00 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Poprawa wiadomości.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Poprawa wiadomości.
Stężenie procentowe
Moim zdaniem rozwiązanie powinno wyglądać tak:
Korzystamy z wzoru na stężenie procentowe \(\displaystyle{ Cp = \frac{x}{x+y} \cdot 100 \%}\) i dostajemy dwa równania
\(\displaystyle{ 10 \% = \frac{x}{x+y} oraz \frac{x-0.5 \cdot 10 \% }{x+y} = 8.75 \%}\)
x jest objętością soku, a y objętością wody. Natomiast rozwiązanie piasek101 jest niepoprawne ponieważ nie uwzględnia zależności wynikającej z tego wzoru.
Korzystamy z wzoru na stężenie procentowe \(\displaystyle{ Cp = \frac{x}{x+y} \cdot 100 \%}\) i dostajemy dwa równania
\(\displaystyle{ 10 \% = \frac{x}{x+y} oraz \frac{x-0.5 \cdot 10 \% }{x+y} = 8.75 \%}\)
x jest objętością soku, a y objętością wody. Natomiast rozwiązanie piasek101 jest niepoprawne ponieważ nie uwzględnia zależności wynikającej z tego wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Stężenie procentowe
Napisałeś to co ja we wcześniejszym - inne niewiadome nie zmieniają tego faktu.
Albo podpowiem w czym Ty się mylisz oceniając moje rozwiązanie - podałem podpowiedź (prawie gotowca) - chciałem aby autor pomyślał co to (x) a co (y).
Przemyśl to jeszcze raz.drakkar pisze: Natomiast rozwiązanie piasek101 jest niepoprawne ponieważ nie uwzględnia zależności wynikającej z tego wzoru.
Albo podpowiem w czym Ty się mylisz oceniając moje rozwiązanie - podałem podpowiedź (prawie gotowca) - chciałem aby autor pomyślał co to (x) a co (y).
Stężenie procentowe
Sorry, przyznaję się do błędu. Wszystko się zgadza, kwestia oznaczeń. Godzina była niewłaściwa na tego typu rzeczy... mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Stężenie procentowe
W chemii jedno zadanie można rozwiązać na kilka sposobów. Oba powyższe rozwiązania są dobre aczkolwiek uważam rozwiązanie \(\displaystyle{ drakkar}\) za rozwiązanie "bardziej chemiczne"
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe
Ładnie pomyślane aczkolwiek błędnie oznaczonebakala12 pisze:W chemii jedno zadanie można rozwiązać na kilka sposobów. Oba powyższe rozwiązania są dobre aczkolwiek uważam rozwiązanie \(\displaystyle{ drakkar}\) za rozwiązanie "bardziej chemiczne"
Żeby się do czegoś przyczepić to wspomnę iż powinno się założyć iż gęstość wody z sokiem nadal wynosi \(\displaystyle{ 1g/cm^3}\) inaczej całe zadanie można o kant ... potłuc Nie pisząc już o tym że te OBJĘTOSCI we wzorze na stężenie procentowe trochę zgrzytają, no chyba że mamy do czynienia z % v/v ale o tym zadanie nie wspomina.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Stężenie procentowe
Kiedyś już o tym pisałem - może na tym forum - matma to nie chemia (i tak jak zauważyłeś) na matmie dopuszczalne są stężenia objętościowe; na chemii z tym trochę gorzej.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe
Ależ nie. Stężenia procentowe objętościowe sa jak najbardziej dopuszczalne i stosowane w chemii. Ba! W życiu również! (Patrz nalepka na wódce ) A w zadaniu trzeba to wyraźnie zaznaczyć, gdyż domyślnym stężeniem procentowym jest masowe.piasek101 pisze:Kiedyś już o tym pisałem - może na tym forum - matma to nie chemia (i tak jak zauważyłeś) na matmie dopuszczalne są stężenia objętościowe; na chemii z tym trochę gorzej.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe
Ależ nie namieszał Przeczytaj końcową część mojego ostatniego zdania. No i jak sam napisałeś zazwyczaj. Po prostu objętościowe (oznaczane: v/v) jest rzadziej używane co nie znaczy, że nie jest w ogóle, dlatego trzeba w takich przypadkach wyraźnie to zaznaczaćpiasek101 pisze:No to może coś pomyliłem - ale jakiś chemik mi kiedyś namieszał, że to masy są zazwyczaj. Stąd często podawana ilość cieczy w kg.