1. Ile dm sześciennych amoniaku (warunki normalne) otrzymamy w reakcji 70 g azotu z wodorem jeśli wydajność tej reakcji wynosi 40%?
2. Oblicz, ile dm3 wodoru zużyto do otrzymania 100g amoniaku jeśli reakcja przebiegała z 70% wydajnością ?
Bardzo bym prosiła o wytłumaczenie któregokolwiek z zadań, ponieważ nie kapuję o co w nich chodzi,
Wydajność objętość amoniaku
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 7 razy
- marek_93
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Wydajność objętość amoniaku
1.
Najpierw piszesz równanie reakcji:
\(\displaystyle{ 3H _{2} + N _{2} \rightarrow 2NH _{3}}\)
Liczymy masy molowe z układu okresowego,
z równania reakcji otrzymujemy proporcję :
28 g N - 44,8 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)
70 g N - x
x = 112 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)
jest to 100% a Ty masz wydajność 40, więc:
100% - 112 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)
40% - y
y = 44,8 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)
Najpierw piszesz równanie reakcji:
\(\displaystyle{ 3H _{2} + N _{2} \rightarrow 2NH _{3}}\)
Liczymy masy molowe z układu okresowego,
z równania reakcji otrzymujemy proporcję :
28 g N - 44,8 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)
70 g N - x
x = 112 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)
jest to 100% a Ty masz wydajność 40, więc:
100% - 112 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)
40% - y
y = 44,8 \(\displaystyle{ dm ^{3} NH _{3}}\)