objetosc gazu
objetosc gazu
oblicz ile czasteczek znajduje sie w 0,1 mola tlenku wegla(IV).jaka objetosc zajmuje ta ilosc gazu?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
objetosc gazu
zapisz wzor tlenku wegla
\(\displaystyle{ CO_2}\)
obliczymy Masa czasteczkowa zwiazku
\(\displaystyle{ M_{CO_2}= 12 + 2 \cdot 16= 44u}\)
1 mol ---> 44u czyli wazy 44gramy ( bo \(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\)
1 mol ---> 44gramy
0,1 mola ---> x gramow ( proporcja)
\(\displaystyle{ 1 mol= 6,02 \cdot 10^{23}}\) czasteczek
1 mol ---> 22,4 decymetry sześcienne
0,1 mola --> x
\(\displaystyle{ CO_2}\)
obliczymy Masa czasteczkowa zwiazku
\(\displaystyle{ M_{CO_2}= 12 + 2 \cdot 16= 44u}\)
1 mol ---> 44u czyli wazy 44gramy ( bo \(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\)
1 mol ---> 44gramy
0,1 mola ---> x gramow ( proporcja)
\(\displaystyle{ 1 mol= 6,02 \cdot 10^{23}}\) czasteczek
1 mol ---> 22,4 decymetry sześcienne
0,1 mola --> x
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
objetosc gazu
Po co tu masa?
\(\displaystyle{ 1mol-6,023 \cdot 10 ^{23}}\) to 0,1mola ma 10 razy mniej
\(\displaystyle{ 1mol - 22,4dm ^{3}}\) to 0,1mola ma 10 razy mniej
\(\displaystyle{ 1mol-6,023 \cdot 10 ^{23}}\) to 0,1mola ma 10 razy mniej
\(\displaystyle{ 1mol - 22,4dm ^{3}}\) to 0,1mola ma 10 razy mniej