1. Formalina to 40% roztwór. Ile wody należy dodać do 200 gramów tego roztworu, aby otrzymać stężenie 40%?
2. Ze 120 gramów 50% roztworu odparowano 40 gram rozpuszczalnika. Oblicz stężenie procentowe roztworu.
3. Ile gramów chloranu(VII) wapnia pozostanie po odparowaniu 200 cm sześciennych 0,1 gram 10 molowego roztworu?
4. Do 500 cm3 20% roztworu o gęstości d= 1,2 g/cm3 dolano 50 gram wody. Oblicz stężenie procentowe roztworu
5. W 129 gramach 30% roztworu rozpuszczono 30 gramów tej samej substancji. Oblicz stężenie procentowe roztworu
Stężenie procentowe, zatężanie roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Stężenie procentowe, zatężanie roztworów
\(\displaystyle{ Cp= \frac{masa substancji}{masa substancji + masa wody} \cdot 100%}\)
-- 15 maja 2010, 15:12 --
masz 200gram roztworu to ile jest wody a ile formaliny? i potem do wzoru powyzej
-- 15 maja 2010, 15:16 --
2. masz 120gram roztworu 50%, to ze wzoru policzysz jaka jest masa substancji
potem do wzoru na CP podstawisz ta masa substancji, natomiast masa roztworu (zostanie zmniejszona o 40gram)
-- 15 maja 2010, 15:20 --
4.
\(\displaystyle{ gestosc= \frac{masa}{objetosc}}\)
wyliczysz masa roztworu, masz stezenie ==> masa substancji (x)
\(\displaystyle{ CP=\frac{x}{masa roztworu + 50gram} \cdot 100%}\)
-- 15 maja 2010, 15:23 --
5.
\(\displaystyle{ .30=\frac{x}{129}}\) wyliczysz x, a potem
\(\displaystyle{ Cp=\frac{x+30}{129+30}}\)-- 15 maja 2010, 15:30 --3.
1mol zwiazku===Masa molowa zwiazku
\(\displaystyle{ M_{Ca_7 Cl_2}= 7 \cdot 40 + 2 \cdot 35.5 ===}\)
-- 15 maja 2010, 15:12 --
masz 200gram roztworu to ile jest wody a ile formaliny? i potem do wzoru powyzej
-- 15 maja 2010, 15:16 --
2. masz 120gram roztworu 50%, to ze wzoru policzysz jaka jest masa substancji
potem do wzoru na CP podstawisz ta masa substancji, natomiast masa roztworu (zostanie zmniejszona o 40gram)
-- 15 maja 2010, 15:20 --
4.
\(\displaystyle{ gestosc= \frac{masa}{objetosc}}\)
wyliczysz masa roztworu, masz stezenie ==> masa substancji (x)
\(\displaystyle{ CP=\frac{x}{masa roztworu + 50gram} \cdot 100%}\)
-- 15 maja 2010, 15:23 --
5.
\(\displaystyle{ .30=\frac{x}{129}}\) wyliczysz x, a potem
\(\displaystyle{ Cp=\frac{x+30}{129+30}}\)-- 15 maja 2010, 15:30 --3.
1mol zwiazku===Masa molowa zwiazku
\(\displaystyle{ M_{Ca_7 Cl_2}= 7 \cdot 40 + 2 \cdot 35.5 ===}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie procentowe, zatężanie roztworów
yyyyyy..... 0g (słownie: ZERO)adaxada pisze:1. Formalina to 40% roztwór. Ile wody należy dodać do 200 gramów tego roztworu, aby otrzymać stężenie 40%?