zad
Ile moli czasteczek,atomow znajduje sie w 4kg wodoru?
Jaką objetosc zajmuje ta ilosc wodoru w warunkach normalnych
chemia ogolna
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
chemia ogolna
\(\displaystyle{ 4kg=4000g}\)
\(\displaystyle{ M=2g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{4000g}{2g/mol}=2000moli}\)
\(\displaystyle{ 1mol=6,023 \cdot 10 ^{23} cząsteczek}\)
\(\displaystyle{ 1mol każdego gazu zajmuje objętość równą 22,4dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ M=2g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{4000g}{2g/mol}=2000moli}\)
\(\displaystyle{ 1mol=6,023 \cdot 10 ^{23} cząsteczek}\)
\(\displaystyle{ 1mol każdego gazu zajmuje objętość równą 22,4dm ^{3}}\)