Proszę o pomoc z zadaniami bo jestem kompletnie zielona w chemii a muszę oddać prace najdalej za 3 dni... siedzę nad tym i nic. jest to kompletnie dla mnie nie zrozumiałe.
Zad 1) Odmierzono 32g CO2 oblicz:a) liczbę moli, b) il. cząsteczek, c) objętość podanej próbki
Zad 2) Odmierzono 6 moli azotu cząsteczkowego oblicz:a) objętość, b)masę, c) il.cząsteczek podanej próbki.
Zad 3) oblicz ile gramów węgla znajduje się w 220 gramach dwutlenku węgla.
Zad 4) Ile gramów tlenku miedzi I zawiera tyle samo miedzi co 5 gram tlenku miedzi II
PROSZĘ BARDZO O POMOC !!!
Odmierzono 32g CO2 oblicz:a) liczbę moli, b) il. cząsteczek,
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 maja 2010, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: koszalin
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Odmierzono 32g CO2 oblicz:a) liczbę moli, b) il. cząsteczek,
1),2) Zajrzyj podręcznika.
3) też ,ale zrobię.
x-masa węgla
Z układu okresowego czytasz
Węgiel ma 12 moli tle 16 Cząsteczka waży 44g na mol
Wiedząc,że
12g węgla jest w 44 gramach tenku węgla (IV)
x węgla jest w 220 g CO2
Reguła krzyża . Więc w próbce jest 60 g węgla.
4)Wzkazówka:Jak w 3) liczysz ile miedzi ma CuO
a następnie wiedząc ile ma miedzi próbka liczysz tak jak w 3) masę próbki.
3) też ,ale zrobię.
x-masa węgla
Z układu okresowego czytasz
Węgiel ma 12 moli tle 16 Cząsteczka waży 44g na mol
Wiedząc,że
12g węgla jest w 44 gramach tenku węgla (IV)
x węgla jest w 220 g CO2
Reguła krzyża . Więc w próbce jest 60 g węgla.
4)Wzkazówka:Jak w 3) liczysz ile miedzi ma CuO
a następnie wiedząc ile ma miedzi próbka liczysz tak jak w 3) masę próbki.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 maja 2010, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: koszalin
Odmierzono 32g CO2 oblicz:a) liczbę moli, b) il. cząsteczek,
nie mam podręcznika jest to szkoła zaoczna i naprawdę liczba godzin z chemii jest mała, a ja nigdy nie rozumiałam chemii, ale dziękuję za odp.na 3 i 4
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Odmierzono 32g CO2 oblicz:a) liczbę moli, b) il. cząsteczek,
1.\(\displaystyle{ M_{CO _{2} }=44g/mol}\)
\(\displaystyle{ m_{s} = 32g}\)
a)Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ n= \frac{m _{s} }{M}}\)
b) pamiętaj że 1mol zawiera \(\displaystyle{ 6,023*10 ^{23}}\) cząsteczek
c) pamiętaj że mol każdego gazu zajmuje \(\displaystyle{ 22,4dm ^{3}}\)
2 tak samo
\(\displaystyle{ m_{s} = 32g}\)
a)Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ n= \frac{m _{s} }{M}}\)
b) pamiętaj że 1mol zawiera \(\displaystyle{ 6,023*10 ^{23}}\) cząsteczek
c) pamiętaj że mol każdego gazu zajmuje \(\displaystyle{ 22,4dm ^{3}}\)
2 tak samo
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 maja 2010, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: koszalin
Odmierzono 32g CO2 oblicz:a) liczbę moli, b) il. cząsteczek,
heh ... dzięki!!! takich informacji potrzebowałam bo nie byłam pewna b) i c)