1. W \(\displaystyle{ 200 cm ^{3}}\) roztworu NaOH o gęstości \(\displaystyle{ 1,2 \frac{g}{cm^{3}}}\) znajduje się \(\displaystyle{ 28g}\) NaOH. Oblicz stężenie procentowe i molowe roztworu.
2. Do roztworu zawierającego \(\displaystyle{ 3g}\) zasady sodowej dodano roztwór zawierający \(\displaystyle{ 5g}\) kwasu azotowego (V). Jaki odczyn ma roztwór?
3. Do roztworu zawierającego \(\displaystyle{ 0,25}\) mola chlorku magnezu dodano roztwór zawierający \(\displaystyle{ 0,5}\) mola azotanu (V) srebra. Oblicz masę otrzymanego osadu.
byłabym wdzięczna za szybką pomoc
masa, stężenie, odczyn.
masa, stężenie, odczyn.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2010, o 10:33 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
masa, stężenie, odczyn.
Stężenie molowe \(\displaystyle{ C_M= \frac{n}{V}= \frac{m}{M \cdot V}}\) gdzie V jest objętością roztworu wyrażoną w $dm^3$. Podstawiając dane do wzoru otrzymasz stężenie molowe roztworu.
Stężenie procentowe natomiast liczymy ze wzoru: \(\displaystyle{ c%=100% \cdot \frac{m_s}{m_{rozt}}}\). Masę roztworu obliczymy z jego gęstości d=m/V, czyli \(\displaystyle{ m_{rozt}=d \cdot V_{rozt}=1,2g/cm^3 \cdot 200cm^3= 240g}\).
Masę substancji masz daną, więc również wystarczy podstawić do wzoru by otrzymać stężenie procentowe roztworu.
Stężenie procentowe natomiast liczymy ze wzoru: \(\displaystyle{ c%=100% \cdot \frac{m_s}{m_{rozt}}}\). Masę roztworu obliczymy z jego gęstości d=m/V, czyli \(\displaystyle{ m_{rozt}=d \cdot V_{rozt}=1,2g/cm^3 \cdot 200cm^3= 240g}\).
Masę substancji masz daną, więc również wystarczy podstawić do wzoru by otrzymać stężenie procentowe roztworu.