stężenie molowe rozpuszczonego chlorku wapnia
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 20 wrz 2009, o 15:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielone wzgórze
- Podziękował: 5 razy
stężenie molowe rozpuszczonego chlorku wapnia
11,1 g chlorku wapnia rozpuszczono w 300 cm^3 wody(gęstość wody 1g/cm^3) otrzymując roztwór o gęstości 1,5 g/cm^3. Oblicz stężenie molowe otrzymanego roztworu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
stężenie molowe rozpuszczonego chlorku wapnia
\(\displaystyle{ M=111g/mol}\)(przyjąłem masę chloru 35,5g/mol, można przyjąć 36g/mol co nie zmieni zbytnio obliczeń)
\(\displaystyle{ 1mol-111g}\)
\(\displaystyle{ x moli-11,1g}\)
\(\displaystyle{ x=0,1 mola}\)
\(\displaystyle{ m _{wody}=300g}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=300g+11,1g=311,1g}\)
\(\displaystyle{ V _{r}= \frac{m}{d}}\)
\(\displaystyle{ V _{r}= \frac{311,1g}{1,5 \frac{g}{cm ^{3} } } = 207,4cm ^{3} \approx 0,21dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{0,1 mola}{0,21dm ^{3} } \approx 0,48 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ 1mol-111g}\)
\(\displaystyle{ x moli-11,1g}\)
\(\displaystyle{ x=0,1 mola}\)
\(\displaystyle{ m _{wody}=300g}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=300g+11,1g=311,1g}\)
\(\displaystyle{ V _{r}= \frac{m}{d}}\)
\(\displaystyle{ V _{r}= \frac{311,1g}{1,5 \frac{g}{cm ^{3} } } = 207,4cm ^{3} \approx 0,21dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{0,1 mola}{0,21dm ^{3} } \approx 0,48 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)