1.Roztwór sacharozy przygotowano tak by na 0,5 mola cukru przypadało 5 dm^3 wody. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu (gęstość wody 1g/cm^3)
2.W 185,8 g wody rozpuszczono 14,2 g tlenku fosforu (V). Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
stężenie procentowe sacharoza i tlenek fosforu
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
stężenie procentowe sacharoza i tlenek fosforu
1
\(\displaystyle{ M _{sacharozy}=12 \cdot 12g+22 \cdot 1g+11 \cdot 16g=342g}\)
0,5 mola sacharozy waży\(\displaystyle{ 0,5 \cdot 342g=171g=m _{s}}\)
\(\displaystyle{ 5dm ^{3}wody}\)waży 5kg
\(\displaystyle{ m _{r}=171g+5000g=5171g}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{171}{5171} \approx 3,31 \%}\)-- 1 maja 2010, o 11:08 --2
\(\displaystyle{ P _{4}O _{10}+6H _{2}O \Rightarrow 4H _{3}PO _{4}}\)
1mol tlenku reaguje z 6 molami wody
284g tlenku reaguje z 108g wody
14,2g tlenku reaguje z x g wody
\(\displaystyle{ x= \frac{14,2g \cdot 108g}{284g}=5,4g}\)
Z 1mola tlenku powstaje 4 mole kwasu
z 284g tlenku powstaje 392g kwasu
z 14,2g tlenku powstaje y g kwasu
\(\displaystyle{ y= \frac{14,2g \cdot392g }{284g}=19,6g=m _{s}}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=185,8g+14,2g=200g}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{19,6g}{200g}=9,8 \%}\)
\(\displaystyle{ M _{sacharozy}=12 \cdot 12g+22 \cdot 1g+11 \cdot 16g=342g}\)
0,5 mola sacharozy waży\(\displaystyle{ 0,5 \cdot 342g=171g=m _{s}}\)
\(\displaystyle{ 5dm ^{3}wody}\)waży 5kg
\(\displaystyle{ m _{r}=171g+5000g=5171g}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{171}{5171} \approx 3,31 \%}\)-- 1 maja 2010, o 11:08 --2
\(\displaystyle{ P _{4}O _{10}+6H _{2}O \Rightarrow 4H _{3}PO _{4}}\)
1mol tlenku reaguje z 6 molami wody
284g tlenku reaguje z 108g wody
14,2g tlenku reaguje z x g wody
\(\displaystyle{ x= \frac{14,2g \cdot 108g}{284g}=5,4g}\)
Z 1mola tlenku powstaje 4 mole kwasu
z 284g tlenku powstaje 392g kwasu
z 14,2g tlenku powstaje y g kwasu
\(\displaystyle{ y= \frac{14,2g \cdot392g }{284g}=19,6g=m _{s}}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=185,8g+14,2g=200g}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{19,6g}{200g}=9,8 \%}\)