stężenie procentowe witowski

rdwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 13:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowy sącz

stężenie procentowe witowski

Post autor: rdwp »

nie potrafię rozwiązać dwóch zadań. oto one:

do dwóch naczyń zawierających po 100g wody wrzucono kolejno: do pierwszego 8 g CaO do drugiego 8 g KOH. oblicz stężenie procentowe obu roztworów wodorotlenków.

oraz drugie:

w 530g wody rozpuszczono 70g technicznego KOH zawierającego 80% czystego KOH. oblicz stężenie procentowe wodorotlenku potasu w tym roztworze.

błagam o rozwiązanie
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

stężenie procentowe witowski

Post autor: Dakurels »

1a) Policz ile jest moli po przereagowaniu i pomnóż to razy masę Ca(OH)\(\displaystyle{ _2}\).
1b) \(\displaystyle{ \frac{8}{108}*100\%=7,4(074)%}\)
2)\(\displaystyle{ m_s=70g*80\%=56g}\)
\(\displaystyle{ C_p= \frac{56}{600}*100% =9,(3)%}\)
ODPOWIEDZ