JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

aniaa43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

Post autor: aniaa43 »

DO ROZTWORU KTÓRY ZWIERAŁ 10g H2SO4 DODANO 9g NaOH. JAKI ODCZYN BĘDZIE MIAŁ ROZTWÓR??


PROSZĘ O POMOC!
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ 10g H _{2}SO _{4} \approx 0,1 mola}\)
\(\displaystyle{ 9g NaOH = 0,225 mola}\)
\(\displaystyle{ H _{2}SO _{4}+2NaOH \Rightarrow Na _{2} SO _{4}+2H _{2} O}\)
1mol kwasu zobojętnia 2 mole zasady
0,1 mola kwasu zobojętnia x moli zasady
\(\displaystyle{ x =0,2 mola}\)
Zasady użyto w nadmiarze więc w roztworze powstał odczyn zasadowy
aniaa43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

Post autor: aniaa43 »

wielkie dzięki a skąd wiedzieć np. że 10 g H2SO4 to approx 0,1 mola ?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

Post autor: bakala12 »

Ze wzoru \(\displaystyle{ n= \frac{m _{s} }{M}}\)
gdzie
n-liczba moli
ms-masa substancji
M-masa molowa substancji
aniaa43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

Post autor: aniaa43 »

jak byś mógł to jeszcze rozpisać dla H2SO4 i NaOH byłabym wdzięczna :)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ M _{H _{2}SO _{4} }=98g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{10g}{98g/mol} \approx 0,1 mola}\)

\(\displaystyle{ M _{NaOH}=40g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{9g}{40g/mol} =0,225mola}\)
aniaa43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 10:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

JAKI ODCZYN BEDZIE KIAŁ ROZTWÓR?

Post autor: aniaa43 »

wielkie dzięki!!!!!
ODPOWIEDZ