stężenie procentowe

ewelana56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 15:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielone wzgórze
Podziękował: 5 razy

stężenie procentowe

Post autor: ewelana56 »

Ile gramów wody znajduje się w 300g 10 % roztworu?
Hetom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 lis 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

stężenie procentowe

Post autor: Hetom »

podstaw do wzoru Cp=ms/mr*100%
czyli 10%=ms/300g*100%
Po zamienieniu ms=10%*300g/100%=30g
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

stężenie procentowe

Post autor: Inkwizytor »

Hetom pisze:podstaw do wzoru Cp=ms/mr*100%
czyli 10%=ms/300g*100%
Po zamienieniu ms=10%*300g/100%=30g
Jeśli już zamieszczasz rozwiązanie to staraj sie odpowiedzieć na pytanie zawarte w treści zadania
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

stężenie procentowe

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ m _{s}=30g}\)
\(\displaystyle{ m _{r} =?}\)
ODPOWIEDZ