Jakie jest stężenie molowe kwasu octowego, jeżeli jego roztwór o stężeniu procentowym wynoszącym 6% ma gęstość 1,02 g/cm3.
/Wystarczy sama odpowiedź
Z góry dziękuję.
Stężenia molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Stężenia molowe
\(\displaystyle{ V=1dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=1020g}\)
\(\displaystyle{ m _{s}=61,2g}\)
\(\displaystyle{ M=60g}\)
\(\displaystyle{ n=1,02 mola}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{1,02mola}{1dm ^{3} } =1,02 \frac{mol}{dm ^{3}}}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=1020g}\)
\(\displaystyle{ m _{s}=61,2g}\)
\(\displaystyle{ M=60g}\)
\(\displaystyle{ n=1,02 mola}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{1,02mola}{1dm ^{3} } =1,02 \frac{mol}{dm ^{3}}}\)