Ile gramów K2CO3*1,5H2O zawierajacego z % zanieczyszczen, potrzeba do sporzadzenia k cm3 p - procentowego roztworu K2CO3 o gestosci d g/cm3
Odpowiedz to 165*p*d*k / 138*(100-z)
masa molowa K2CO3*1,5H2O = 165g/mol
masa molowa K2CO3 = 138g/mol
reszty nie dam rady zrobic
rozpuszczanie hydratów
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
rozpuszczanie hydratów
8.123
\(\displaystyle{ M _{s} =138g}\)
\(\displaystyle{ M _{hydratu}=165g}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{m _{r} }{k}}\)
\(\displaystyle{ m_{r}=kd}\)
\(\displaystyle{ m _{s}=p \cdot m _{r}=pkd}\)
pkd-138
x-165
\(\displaystyle{ x= \frac{165pkd}{138}}\)
\(\displaystyle{ \frac{165pkd}{138} \rightarrow (100-z) \%}\)
\(\displaystyle{ x-100 \%}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{165pkd}{138(100-z) \%}}\)
\(\displaystyle{ M _{s} =138g}\)
\(\displaystyle{ M _{hydratu}=165g}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{m _{r} }{k}}\)
\(\displaystyle{ m_{r}=kd}\)
\(\displaystyle{ m _{s}=p \cdot m _{r}=pkd}\)
pkd-138
x-165
\(\displaystyle{ x= \frac{165pkd}{138}}\)
\(\displaystyle{ \frac{165pkd}{138} \rightarrow (100-z) \%}\)
\(\displaystyle{ x-100 \%}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{165pkd}{138(100-z) \%}}\)