W reakcji tlenku zelaza (III)
W reakcji tlenku zelaza (III)
W reakcji tlenku zelaza (III) z weglem powstalo 66g tlenku wegla (IV). Oblicz ile gramow tlenku zelaza(III) wzielo udzial w tej reakcji.
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
W reakcji tlenku zelaza (III)
\(\displaystyle{ 2Fe_{2}O_{3}+3C \rightarrow 3CO_{2}+4Fe}\)
I teraz proporcja:
Z x[g] tlenku żelaza (III) ma powstac 66[g] tlenku węgla (IV)
Teraz z tablic
\(\displaystyle{ 2 \cdot (2\cdot 56+3 \cdot 16)=320 \ [g]}\) otrzymamy \(\displaystyle{ 3\cdot (12+2 \cdot 16)=88 \ [g]}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{66 \cdot 320}{88}=240 \ [g]}\)
Czyli wzięło udział 240 g tlenku zelaza (III).
PS1.
Nie pisz ważne. Nikogo to nie rusza.
PS2.
Pamiętaj o wartościowościach w nazwach tlenków.
Pamiętaj o jednostkach.
Pamiętaj o odpowiedzi.
Pamiętaj napisac co to jest x.
I teraz proporcja:
Z x[g] tlenku żelaza (III) ma powstac 66[g] tlenku węgla (IV)
Teraz z tablic
\(\displaystyle{ 2 \cdot (2\cdot 56+3 \cdot 16)=320 \ [g]}\) otrzymamy \(\displaystyle{ 3\cdot (12+2 \cdot 16)=88 \ [g]}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{66 \cdot 320}{88}=240 \ [g]}\)
Czyli wzięło udział 240 g tlenku zelaza (III).
PS1.
Nie pisz ważne. Nikogo to nie rusza.
PS2.
Pamiętaj o wartościowościach w nazwach tlenków.
Pamiętaj o jednostkach.
Pamiętaj o odpowiedzi.
Pamiętaj napisac co to jest x.
W reakcji tlenku zelaza (III)
I to jest bledna odpowiedz... 160g jest poprawne
Jedynie zeby uzyskac 160g. to trzeba tak:
3 razy wziety CO2 = 96g+36 = 132g
tylko to moze byc blad.;/
Przepraszam ale nie umiem pisac tak dobrze z uzyciem znakow i miejsc.
Jedynie zeby uzyskac 160g. to trzeba tak:
3 razy wziety CO2 = 96g+36 = 132g
tylko to moze byc blad.;/
Przepraszam ale nie umiem pisac tak dobrze z uzyciem znakow i miejsc.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
W reakcji tlenku zelaza (III)
\(\displaystyle{ 66g CO _{2}}\) to 1,5 mola. Z reakcji wynika że z 2 moli\(\displaystyle{ Fe _{2}O _{3}}\)powstaje 3mole \(\displaystyle{ CO _{2}}\), to aby powstało 1,5 mola \(\displaystyle{ CO _{2}}\) trzeba 1 mol \(\displaystyle{ Fe _{2}O _{3}}\). 1 mol \(\displaystyle{ Fe _{2}O _{3}}\)ma masę 160g
W miarę przejrzyście myślę
W miarę przejrzyście myślę
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
W reakcji tlenku zelaza (III)
Jakim sposobem 88 jest podzielne przez 3?Artist pisze:otrzymamy \(\displaystyle{ 3\cdot (12+2 \cdot 16)=88 \ [g]}\)
Odpowiedź prawidłowa to 160g.
66g CO2 to 1,5 mola z proporcji na podstawie równania reakcji wynika zatem, że potrzeba 1 mol tlenku żelaza III. Reszta to pikuś.