Zadania nie muszą być dokładnie rozpisane, bylebym wiedział co z czego się wylicza. Będę wdzięczny za pomoc
Mam do zrobienia następujące zadania:
zad 1
220g KCl zawiera 150g wody. Oblicz stężenie procentowe takiego roztworu.
zad 2
Rozpuszczalność azotanu (V) baru wynosi 8,88g/100g wody. Oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu tej soli.
zad 3
Do 525cm3 roztworu kwasu ortofosforowego(!to jest to H3PO4 ?!) H3PO4 o stężeniu 0,01mol/dm3 dodano 250cm3 wody. Oblicz stężenie molowe tak uzyskanego roztworu.
zad 4
Oblicz stężenie procentowe roztworu kwasu siarkowego(VI) o stężeniu 2,5 mol/dm3, wiedząc że jego gęstość wynosi 1,151g/cm3
zad 5
500cm3 roztworu NaCl zawiera 80g tej soli oblicz stężenie molowe roztworu.
zad 6
Stężenie nasyconego roztworu KClO wynosi 6,76%. Oblicz rozpuszczalność tego roztworu.
zad 7
Do 300g 5% roztworu NaOH dolano 120g wody. Oblicz stężenie procentowe tak uzyskanego roztworu
zad 8
Oblicz ile wynosi stężenie molowe roztworu KOH, którego stężenie procentowe wynosi 7,5% 1,068g/cm3
Stężenia, procentowe i molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Stężenia, procentowe i molowe
zad1.
Czy chodzi o :
220g roztworu KCl zawiera 150g wody. Oblicz stężenie procentowe takiego roztworu.
Wtedy
\(\displaystyle{ m_{s} =220g-150g=70g}\)
\(\displaystyle{ m _{r} =220g}\)
PODSTAWIASZ DO WZORU NA \(\displaystyle{ C _{p}}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{70g}{220g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 31,82 \%}\)
-- 21 kwi 2010, o 13:24 --
zad2.
\(\displaystyle{ m _{s} = 8,88g}\)
\(\displaystyle{ m _{r} =100g(masa wody)+8,88g=108,88g}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{8,88g}{108,88g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 8,16 \%}\)
-- 21 kwi 2010, o 13:33 --
zad3
\(\displaystyle{ 1dm ^{3}roztworu - 0,01 mola H _{3}PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ 525cm^{3}roztworu - x mola H _{3}PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ x \approx 0,005mola H _{3}PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ V _{r} =525cm ^{3}+250cm ^{3}=775cm ^{3}=0,775dm ^{3}}\)*
PODSTAWIASZ DO WZORU NA\(\displaystyle{ C _{m}}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{0,005mola}{0,775dm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ C _{m} \approx 0,006 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
*w roztworze zawsze zachodzi kontrakcja czyli objętość roztworu minimalnie się zmniejsza
-- 21 kwi 2010, o 13:37 --
W podręczniku masz na pewno wzory na przeliczanie stężeń. Jak Ci wygodnie z nich kożystać to podstawiaj i licz.
-- 21 kwi 2010, o 13:49 --
zad4
Niech\(\displaystyle{ V _{r}=1dm ^{3}}\)
Wtedy w roztworze masz 2,5 mola kwasu który łącznie waży 245g
Ze wzoru na gęstość liczysz masę roztworu
\(\displaystyle{ m _{r}=1,151 \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 1000cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=1151g}\)
Podstawiasz i liczysz
\(\displaystyle{ C _{p} = \frac{245g}{1151g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 21,29 \%}\)-- 21 kwi 2010, o 13:58 --I znowu wątpliwość: przyjąć masę Cl jako 37u czy 36,5u
Czy chodzi o :
220g roztworu KCl zawiera 150g wody. Oblicz stężenie procentowe takiego roztworu.
Wtedy
\(\displaystyle{ m_{s} =220g-150g=70g}\)
\(\displaystyle{ m _{r} =220g}\)
PODSTAWIASZ DO WZORU NA \(\displaystyle{ C _{p}}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{70g}{220g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 31,82 \%}\)
-- 21 kwi 2010, o 13:24 --
zad2.
\(\displaystyle{ m _{s} = 8,88g}\)
\(\displaystyle{ m _{r} =100g(masa wody)+8,88g=108,88g}\)
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{8,88g}{108,88g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 8,16 \%}\)
-- 21 kwi 2010, o 13:33 --
zad3
\(\displaystyle{ 1dm ^{3}roztworu - 0,01 mola H _{3}PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ 525cm^{3}roztworu - x mola H _{3}PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ x \approx 0,005mola H _{3}PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ V _{r} =525cm ^{3}+250cm ^{3}=775cm ^{3}=0,775dm ^{3}}\)*
PODSTAWIASZ DO WZORU NA\(\displaystyle{ C _{m}}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{0,005mola}{0,775dm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ C _{m} \approx 0,006 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
*w roztworze zawsze zachodzi kontrakcja czyli objętość roztworu minimalnie się zmniejsza
-- 21 kwi 2010, o 13:37 --
W podręczniku masz na pewno wzory na przeliczanie stężeń. Jak Ci wygodnie z nich kożystać to podstawiaj i licz.
-- 21 kwi 2010, o 13:49 --
zad4
Niech\(\displaystyle{ V _{r}=1dm ^{3}}\)
Wtedy w roztworze masz 2,5 mola kwasu który łącznie waży 245g
Ze wzoru na gęstość liczysz masę roztworu
\(\displaystyle{ m _{r}=1,151 \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 1000cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ m _{r}=1151g}\)
Podstawiasz i liczysz
\(\displaystyle{ C _{p} = \frac{245g}{1151g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 21,29 \%}\)-- 21 kwi 2010, o 13:58 --I znowu wątpliwość: przyjąć masę Cl jako 37u czy 36,5u
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 08:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: null
- Podziękował: 23 razy
Stężenia, procentowe i molowe
Dziękuję Ci bardzo za te zadania, tylko przydałyby mi się pozostałe 4 zadania.
Za masę Cl należy przyjąć 37u, zaokgrąglamy zgodnie z zasadami matematyki.
Jeżeli można jeszcze prosić o pomoc, to będę naprawdę wdzięczny.
Za masę Cl należy przyjąć 37u, zaokgrąglamy zgodnie z zasadami matematyki.
Jeżeli można jeszcze prosić o pomoc, to będę naprawdę wdzięczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Stężenia, procentowe i molowe
zad5
\(\displaystyle{ m _{s}=80g}\)
\(\displaystyle{ M _{NaCl}=60g/mol}\)
\(\displaystyle{ V _{r}=0,5dm ^{3}}\)
podstawiasz
\(\displaystyle{ C _{m} = \frac{60g}{80g \cdot 0,5dm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ C _{m} \approx 1,48 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
-- 21 kwi 2010, o 14:17 --
zad6
\(\displaystyle{ C _{p}=6,76 \%}\)
Niech \(\displaystyle{ m _{r}=100g}\)
Wtedy\(\displaystyle{ m _{s}=6,76g}\) i \(\displaystyle{ m _{w}=100g-6,76g=93,24g}\)
6,76g-93,24g wody
x - 100g wody
\(\displaystyle{ x \approx 7,25g}\)
R=7,25g/100g wody
-- 21 kwi 2010, o 14:26 --
zad7
\(\displaystyle{ m _{s}=5 \% \cdot 300g=15g}\)
Po dodaniu wody masa substancji nie zmieniła się , natomiast masa roztworu wzrosła
\(\displaystyle{ m _{r} =300g+120g=420g}\)
podstawiasz i liczysz
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{15g}{420g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 3,6 \%}\)
-- 21 kwi 2010, o 14:34 --
Uwaga ta sama co do zad4
zad8
Niech \(\displaystyle{ m _{r}=100g}\)
Wtedy \(\displaystyle{ m _{s}=7,5 \% \cdot 100g=7,5g}\)
Ze wzoru na gęstość
\(\displaystyle{ V _{r}=1,068 \frac{g}{cm ^{3} } \cdot 100g=106,8cm ^{3}=0,1068dm ^{3}}\)
M _{KOH}=56g
podstawiasz
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{7,5g}{56 \cdot 0,1068dm ^{3} } \approx 1,25 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ m _{s}=80g}\)
\(\displaystyle{ M _{NaCl}=60g/mol}\)
\(\displaystyle{ V _{r}=0,5dm ^{3}}\)
podstawiasz
\(\displaystyle{ C _{m} = \frac{60g}{80g \cdot 0,5dm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ C _{m} \approx 1,48 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
-- 21 kwi 2010, o 14:17 --
zad6
\(\displaystyle{ C _{p}=6,76 \%}\)
Niech \(\displaystyle{ m _{r}=100g}\)
Wtedy\(\displaystyle{ m _{s}=6,76g}\) i \(\displaystyle{ m _{w}=100g-6,76g=93,24g}\)
6,76g-93,24g wody
x - 100g wody
\(\displaystyle{ x \approx 7,25g}\)
R=7,25g/100g wody
-- 21 kwi 2010, o 14:26 --
zad7
\(\displaystyle{ m _{s}=5 \% \cdot 300g=15g}\)
Po dodaniu wody masa substancji nie zmieniła się , natomiast masa roztworu wzrosła
\(\displaystyle{ m _{r} =300g+120g=420g}\)
podstawiasz i liczysz
\(\displaystyle{ C _{p}= \frac{15g}{420g} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{p} \approx 3,6 \%}\)
-- 21 kwi 2010, o 14:34 --
Uwaga ta sama co do zad4
zad8
Niech \(\displaystyle{ m _{r}=100g}\)
Wtedy \(\displaystyle{ m _{s}=7,5 \% \cdot 100g=7,5g}\)
Ze wzoru na gęstość
\(\displaystyle{ V _{r}=1,068 \frac{g}{cm ^{3} } \cdot 100g=106,8cm ^{3}=0,1068dm ^{3}}\)
M _{KOH}=56g
podstawiasz
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{7,5g}{56 \cdot 0,1068dm ^{3} } \approx 1,25 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)