Mieliśmy już następujące sposoby otrzymywania soli, i z nich tylko korzystamy:
- reakcja zobojętniania
- reakcja metalu z kwasem
- reakcja tlenku metalu z kwasem
- reakcja wodorotlenku z tlenkiem niemetalu
- reakcja tlenku metalu z tlenkiem niemetalu
Uzupełnij reakcje:
...+...
ightarrow Mg(NO3)2
P4O10+...
ightarrow AlPO4
...+Fe2O3
ightarrow Fe2(SO4)3
Al2O3+N2O3
ightarrow ...
Ca(OH)2+CO2
ightarrow ...+...
LiOH+...
ightarrow Li3PO4+H2O
...+Ba(OH)2
ightarrow Ba3(PO4)2+...
FeO+H3PO4
ightarrow ...+...
Uzupełnij chemograf:
1. PbO+"A"
ightarrow "B"+CO2
2. "D"+"B"
ightarrow PbO
3. H2O
ightarrow "C"+"D"
4. "D"+"E"
ightarrow CuO+"C"
5. CuO+"C"
ightarrow "E"+H2O
6. "E"+"D"
ightarrow Cu2O
Z góry dziękuję -- 14 kwi 2010, o 18:03 --Wybaczcie, ale coś mi nie wyszły te wszystkie symbole Jestem nowa i jeszcze nie opanowałam wszystkiego...
Otrzymywanie soli
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 17:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Otrzymywanie soli
Chemograf:
\(\displaystyle{ A=C}\)
\(\displaystyle{ B=Pb}\)
\(\displaystyle{ C=H_{2}}\)
\(\displaystyle{ D=O_{2}}\)
\(\displaystyle{ E=Cu}\)
Ale coś jest nie tak bo w 4 i 6 masz te same substraty, ale wynika że w jednym otrzymamy wodór a w drugim nie. Sprawdź może źle jest spisane.
\(\displaystyle{ A=C}\)
\(\displaystyle{ B=Pb}\)
\(\displaystyle{ C=H_{2}}\)
\(\displaystyle{ D=O_{2}}\)
\(\displaystyle{ E=Cu}\)
Ale coś jest nie tak bo w 4 i 6 masz te same substraty, ale wynika że w jednym otrzymamy wodór a w drugim nie. Sprawdź może źle jest spisane.