Roztwory: stezenia - woda i kwas solny

Gość

Roztwory: stezenia - woda i kwas solny

Post autor: Gość »

mam takei pytanko : Ile gramow wody destylowanej nalezy dodac do 200cm3 kw.solnego o gestosci 1,05g/cm3 i stezeniu 10% aby otrzymac kwas o stezeniu 1,5% . Zgory dziekuje :]
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

Roztwory: stezenia - woda i kwas solny

Post autor: gnicz »

Anonymous pisze:mam takei pytanko : Ile gramow wody destylowanej nalezy dodac do 200cm3 kw.solnego o gestosci 1,05g/cm3 i stezeniu 10% aby otrzymac kwas o stezeniu 1,5% . Zgory dziekuje :]
Mamy:

10% = m_s/(m_s + m_r)

gdzie m_s to masa substancji rozpuszczonej, a m_r to masa rozpuszczalnika. Mamy takze:

m_s + m_r = V*d

gdzie V to objetosc kwasu, a d jego gestosc. Czyli:

10% = m_s/Vd
m_s = 10%*Vd

Musi byc:

1,5% = m_s/(m_s + m_r + m)

gdzie m to masa dodanej wody. Dalej:

1,5% = m_s/(Vd + m) = 10%*Vd/(Vd + m)
1,5%*Vd + 1,5%*m = 10%*Vd
1,5%*m = 8,5%*Vd
m = (8,5%/1,5%)*Vd

Pozdrawiam, GNicz
ODPOWIEDZ