mole dwutlenek i tlenek wegla

kasia1123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 10:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

mole dwutlenek i tlenek wegla

Post autor: kasia1123 »

Czy 0,5 mola dwutlenku węgla (CO2) zawiera więcej węgla niż 12g tlenku węgla (CO)?
Odp. uzasadnij rachunkiem.

moglby ktos zrobic i przy tym wytlumaczyc ?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

mole dwutlenek i tlenek wegla

Post autor: JakimPL »

Musimy wyznaczyć ilość atomów węgla. Skorzystamy z wiedzy, że w jednym molu znajduje się \(\displaystyle{ N_A = 6,03 \cdot 10^{23}}\) pojedynczych atomów węgla.

Zatem w \(\displaystyle{ 0,5}\) będzie ich dwa razy mniej: \(\displaystyle{ 3,015 \cdot 10^{23}}\).

Policzmy teraz, ile jest moli \(\displaystyle{ 12\text{g CO}}\). Musimy w tym celu wyznaczyć masę molową tej cząsteczki:

\(\displaystyle{ M_{CO} = 12 + 16 = 28\frac{\text{g}}{\text{mol}}}\)

Teraz wystarczy tylko użyć proporcji:

\(\displaystyle{ 1 \text{mol} \rightarrow 28\text{g} \\ x \rightarrow 12\text{g}}\)

Wychodzi w przybliżeniu \(\displaystyle{ 0,429}\) mola; stąd liczba atomów węgla tutaj wynosi: \(\displaystyle{ 0,429 \cdot N_A = 2,584 \cdot 10^{23}}\). Więcej węgla zawiera zatem dwutlenek węgla.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

mole dwutlenek i tlenek wegla

Post autor: bakala12 »

Wszystko dobrze, tylko powinno być \(\displaystyle{ N_{A}=6,023 \cdot 10^{23}}\)
\(\displaystyle{ 1mol=6,023 \cdot 10 ^{23}}\) atomów , jonów , cząsteczek itp.
Wprowadzi to tylko małe zmiany w rachunkach ale nie zmieni odpowiedzi
ODPOWIEDZ