oblicz masę

kasia1123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 10:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

oblicz masę

Post autor: kasia1123 »

mam takie zadanie oblicz masę dla 3 moli Ca (OH)2 moglby ktos sprawdzic czy dobrze zrobiłam????/

M(Ca(OH)2) = 17 *2 + 40 = 74 g/mol
ms = M * n
ms= 74 * 3 = 222 g.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

oblicz masę

Post autor: Adifek »

Jeśli dobra jest masa wapnia (nie pamiętam jej), to tak
ODPOWIEDZ