Obliczanie liczby moli.

kasia1123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 10:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Obliczanie liczby moli.

Post autor: kasia1123 »

Mam takie zadanie:
Oblicz liczbę moli dla:
a) 16 g SO2

No i zrobiłam:
ms- 16 g
M(SO2) = 16 * 2 + 32 = 64 g/mol
n= ms/M
n= 16/64= 1/4 mola

Dobrze?
Bo dziwnie jakoś 1/4 wyszła a powinno byc chyba jakos inaczej...
Prosze o pomoc.
dawid7800
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 6 mar 2010, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: walbrzych

Obliczanie liczby moli.

Post autor: dawid7800 »

dobrze, masa molowa SO2 = 64g/mol
a masz 16g to liczba moli n=m/M
16/64 = 1/4 = 0,25 mola
ODPOWIEDZ