Proszę o pomoc w następującym zadaniu:
Azotan(V) ołowiu(II) podczas ogrzewania ulega rozkładowi na tlenek ołowiu(II). tlenek azotu(IV) i tlen. Objętość gazowych produktów reakcji (warunki normalne) powstałych podczas rozkładu 33,1g tej soli wynosi:
według odpowiedzi na końcu zbioru to: \(\displaystyle{ 1,12 dm^{3}}\)
Proszę o obliczenia, pozdrawiam.
Obliczenia stechiometryczne.
- marek_93
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Obliczenia stechiometryczne.
Mi wychodzi \(\displaystyle{ 5,6 dm ^{3}}\) wszystkich gazów, a tlenu \(\displaystyle{ 1,12 dm^{3}}\), ale ten tlenek azotu to też gaz
\(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2} \rightarrow 2PbO + 4NO _{2} + O _{2}}\)
662g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - \(\displaystyle{ 89,6 dm ^{3}NO _{2}}\)
33,1g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - x
x=\(\displaystyle{ 4,48 dm ^{3} NO _{2}}\)
662 g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - \(\displaystyle{ 22,4 dm ^{3}O_{2}}\)
33,1g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - y
y= \(\displaystyle{ 1,12 dm ^{3}O_{2}}\)
x+y = 5,6 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2} \rightarrow 2PbO + 4NO _{2} + O _{2}}\)
662g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - \(\displaystyle{ 89,6 dm ^{3}NO _{2}}\)
33,1g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - x
x=\(\displaystyle{ 4,48 dm ^{3} NO _{2}}\)
662 g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - \(\displaystyle{ 22,4 dm ^{3}O_{2}}\)
33,1g \(\displaystyle{ 2Pb(NO _{3}) _{2}}\) - y
y= \(\displaystyle{ 1,12 dm ^{3}O_{2}}\)
x+y = 5,6 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\)