2 zadania ze stężenia - schemat krzyżowy

lost3141592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 gru 2009, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lębork
Podziękował: 1 raz

2 zadania ze stężenia - schemat krzyżowy

Post autor: lost3141592 »

Nie mam pojęcia, jak zabrać się za te zadania, proszę o pomoc - rozwiązanie i wytłumaczenie
Zadania pochodzą ze "Zbioru zadań z chemii dla szkół ponadgimnazjalnych" K. Pazdro.
8.151/175
Obliczyć objętości wody i stężonego kwasu solnego (36%, d=1,18 g/\(\displaystyle{ cm ^{3}}\)), jakie należy zmieszać, aby otrzymać 0,5 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\) 10 % roztworu (d=1,05 g/\(\displaystyle{ cm ^{3}}\) ).
Odpowiedzi:379 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) wody i 124 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) kwasu

8.162/176
Obliczyć stężenie procentowe roztworu, otrzymanego przez dodanie 120 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) 96% \(\displaystyle{ H _{2}}\) \(\displaystyle{ SO _{4}}\) (d=1,84 g/\(\displaystyle{ cm ^{3}}\)) do 129 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) wody.
Odpowiedź: 60,6%

Dziękuje z góry
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

2 zadania ze stężenia - schemat krzyżowy

Post autor: wb »

2.
\(\displaystyle{ 96\% \cdot (1,84 \cdot 120)+0\% \cdot (1 \cdot 129)=x \cdot (1,84 \cdot 120+1 \cdot 129) \\ 96\% \cdot (1,84 \cdot 120)=x \cdot (1,84 \cdot 120+1 \cdot 129) \\ \\ ... \\ \\ x \approx 60,6\%}\)-- 26 marca 2010, 21:09 --1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0\% \cdot (1 \cdot x)+36\% \cdot (1,18 \cdot y)=10\% \cdot (500 \cdot 1,05) \\ x+y=500 \end{cases} \\ \\ ... \\ \\ x \approx 376 \ \ , \ \ y=124}\)
lost3141592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 gru 2009, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lębork
Podziękował: 1 raz

2 zadania ze stężenia - schemat krzyżowy

Post autor: lost3141592 »

Dzięki Tylko jakbyś mógł to bardziej rozpisać... Proszę -- 27 mar 2010, o 10:51 --Dobra, dzięki Już wiem o co chodzi
ODPOWIEDZ